Steeds meer consumenten tonen interesse in duurzaamheid. Wat dat betreft is het geen verrassing dat de populariteit van duurzame stoffen de afgelopen jaren is toegenomen. Waarschijnlijk zullen duurzame materialen de komende jaren meer uitzondering dan regel gaan worden. De consument is zich steeds meer bewust van het milieu en gaat op zoek naar duurzame alternatieven. Waar is deze trend nog meer aan te herkennen?
Verschillen tussen gewone kleding en duurzame kleding
Tussen gewone kleding en duurzame kleding bestaan een aantal verschillen. Zo is het type stof van de kleding anders. Doorgaans is niet-duurzame kleding gemaakt van katoen. De cijfers daarover zijn best schokkend. Sommige cijfers zijn best schokkend. Zo blijkt er maar liefst 2700 liter water nodig te zijn om één katoenen shirt te maken. Slechts een persoon kan daar maar liefst 900 dagen gebruik van maken. Dat er voor katoen zoveel water nodig is komt door het feit dat de katoenplant erg veel water nodig heeft. Daardoor droogt de bodem snel uit, waardoor er ontzettend veel kunstmest gebruikt moet worden om het in goede staat te houden. Duurzame kleding wordt vaak gemaakt van andere stoffen, zoals hennep. Daar is totaal geen kunstmest voor nodig. Bovendien droogt de grond door het ontbreken van de katoenplant minder snel uit.
Lees ook: de modetrends van 2019
Modewereld steeds duurzamer
De modewereld wordt steeds duurzamer. Zo gebruiken steeds minder modehuizen bont, hoewel het nog steeds wel voorkomt. Daar is echter steeds meer kritiek op van de consument. Zodoende besloot het modehuis Gucci uit Italië nog niet zo lang geleden om geen bont meer te gebruiken. Een stap die met gejuich werd ontvangen door de anti-bont lobby. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat steeds meer merken en modehuizen kleding produceren die gemaakt is van duurzaam materiaal. De modewereld kan simpelweg niet meer om de ‘bio look heen’. Hoewel dergelijke kleding meestal iets duurder is, hebben we dat er graag voor over. Het geeft een goed gevoel en bovendien is de kleding vaak van goede kwaliteit. Met deze kledingmerken maak je een duurzame keus:
- Filippa K.
- Kings of Indigo
- GOAT
- Nudie Jeans
- People Tree
- Studio JUX
- Veja
- Uniforms for the Dedicated
Meer aandacht voor werkomstandigheden
De consument verdiept zich steeds meer in de herkomst van bepaalde kleding en stoffen. Ook vinden mensen het anno 2019 belangrijk dat kleding niet is gemaakt van kinderarbeid. We denken steeds meer om onze wereld en het welzijn van hardwerkende mensen aan de andere kant van de wereld. Met name in Azië zijn de werkomstandigheden van arbeiders vaak erbarmelijk. Toch zijn er in de afgelopen jaren steeds meer fabrieken verhuisd naar landen zoals India, Bangladesh en China. Dit komt door het feit dat de transportkosten, productiekosten en arbeidskrachten er veel goedkoper zijn dan in Europa. In 2013 vond er echter een grote ramp plaats met een fabriek in Bangladesh. Sindsdien is er steeds meer aandacht voor slechte werkomstandigheden. Zo zijn er een aantal wetten geïntroduceerd die de werkomstandigheden van de arbeiders in fabrieken moeten verbeteren. We zijn er nog niet, maar in elk geval op de goede weg.