Het invoeren van een ERP-systeem voor je voorraad kan tricky zijn. Zo’n systeem kan je bedrijf een stuk slimmer maken, waardoor alles ook een stuk vlotter zal lopen. Toch zijn er een aantal risico’s en uitdagingen waar je op moet letten. Wanneer je deze herkent, kun je er beter mee omgaan en ze tijdig tackelen. Benieuwd naar welke risico’s en uitdagingen er komen kijken bij de implementatie van een ERP systeem in voorraadbeheer? Lees dan verder!
Het kan moeilijk zijn om te implementeren
Een groot struikelblok bij het opzetten van een ERP-systeem voor je voorraad is dat het een heel gedoe kan zijn. Het kost veel tijd, middelen en iedereen moet meedoen. Het lastigste deel? Je moet je huidige manier van werken omgooien en verschillende systemen met elkaar laten communiceren. Dat vindt niet iedereen even makkelijk.
Het kost tijd en geld
Een ERP systeem voor groothandel opzetten kost niet alleen veel tijd, maar ook een hoop geld. Je moet niet alleen de software kopen, maar ook betalen voor de integratie ervan. Daarnaast moet je je team trainen en misschien zelfs je huidige systemen aanpassen. Dat kan aardig in de kosten lopen, dus je moet goed plannen en met je finance afdeling een strak plan maken.
Je bent afhankelijkheid van het systeem
Een andere valkuil is dat je er heel afhankelijk van wordt. Als alles via dit systeem loopt en er gaat iets mis, dan heb je een groot probleem. Je bedrijf kan zomaar stil komen te liggen. Daarom moet je altijd een noodplan en back-up procedures hebben. Op die manier kun je de schade beperken als er dan toch iets fout gaat.
Medewerkers kunnen het er niet meer eens zijn
Het gebeurt vaak dat medewerkers niet zitten te wachten op verandering, vooral niet als het om nieuwe tech gaat. Herkenbaar? Het kan dan lastig zijn om ze te laten zien waarom het systeem handig is en ze mee te krijgen in het hele proces. Om dit te tackelen, kun je een goed trainingsprogramma in elkaar zetten en ervoor zorgen dat iedereen makkelijk met elkaar kan communiceren. Zorg dus dat er een open communicatie is, zodat iedereen uiteindelijk het systeem gaat gebruiken.
Er is risico op mislukking
Zelfs met de beste bedoelingen en voorbereidingen kan het voorkomen dat de implementatie van een ERP systeem niet volledig lukt. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 50% en 70% van deze projecten niet brengt wat je ervan had gehoopt. Dit kan komen door slordige planning, te weinig betrokkenheid van de leiding of niet genoeg training. Het is echt belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt verwachten en het hele proces goed in de gaten te houden.
Tips voor succesvolle implementatie
Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat de implementatie van een ERP-systeem voor je voorraad soepel verloopt? Begin dan eerst met een goede analyse van wat je echt nodig hebt en maak een helder plan van aanpak. Zorg dat iedereen die er iets mee te maken heeft betrokken is en geef je team volop training en steun. Ook is het handig om flexibel te blijven en klaar te staan om dingen aan te passen als dat nodig blijkt.