Nu zowel de prijzen op de huizenmarkt, voor energie en voor je boodschappen zoveel gestegen zijn, is het voor de meeste mensen moeilijk om financieel toe te komen tot het einde van de maand. En zelfs als dat lukt, zijn er vaak geen reserves meer over. Door enkele kleine aanpassingen te doen in je winkelgedrag, lukt het je misschien toch om wat minder geld uit te geven in de supermarkt. Gaan winkelen wanneer je net gegeten hebt bijvoorbeeld, zou ervoor zorgen dat je minder impulsaankopen doet en dus ook minder geld uitgeeft. Een winkellijstje maken en je daar ook aan houden, is nog zo’n hulpmiddeltje. Wat er nog toe kan bijdragen dat je winkelbezoek minder geld kost, is door te koken volgens de seizoenen. Door het fruit en de groenten te kiezen die in eigen land groeien op het moment dat je gaat winkelen, spaar je best wel wat geld uit. Bovendien is het ook beter voor het milieu. Hier lees je hoe je elk seizoen aangepast kunt koken.
Warme winterkost
In de winter is het wat moeilijker om verschillende soorten fruit terug te vinden. Toch zijn appels en appelsienen altijd verkrijgbaar. Ook bananen en mango kun je nu aan een redelijke prijs aankopen. Heb je toch graag wat meer afwisseling zonder je hier blauw voor te betalen? Kies dan voor diepvriesfruit. Dat is even gezond als vers fruit, soms zelfs gezonder. Je kunt diepvriesfruit niet uit het vuistje eten, maar je kunt het wel verwerken in yoghurt, een smoothie of in een crumble.
Wat groenten betreft, is de winter rijk aan kolen, knolselder, raap, pastinaak, pompoen, veldsla en witlof. Hier kun je tal van heerlijke gerechten mee bereiden.
Luchtig lentevoedsel
De lente heeft je heel wat te bieden op het vlak van groenten. Dit is bijvoorbeeld het enige seizoen waarin je witte asperges vers op je bord kunt toveren. Maar ook bloemkool, erwtjes, kropsla, paddenstoelen, prei en champignons zijn nu in overvloed verkrijgbaar. Geniet deze maanden ook zeker van wat verse rabarber (heerlijk in taart of in confituur), of mango. Wat fruit betreft, is de lente nog geen topseizoen, maar je kunt in de plaats gerust een radijsje of worteltje mee naar je werk nemen.
Zalige zomerkost
In de zomer is het meeste fruit op zijn best. Aardbeien, abrikozen, braambessen, blauwe bessen, frambozen, kersen, … Dit is dus hét moment om een veelzijdige fruitsla uit je mouw te toveren. Ook op het gebied van groenten heb je nu veel keuze. Maak eens een ratatouille met courgette, aubergine, tomaat en paprika of een wokschotel met broccoli en doperwtjes.
Heerlijke herfststoofpotjes
Je kunt nog steeds verschillende besjes, meloenen en nectarines in de winkel vinden. Ook appels en peren zijn nu nog erg lekker. Wat groenten betreft, is ook de herfst een topseizoen. Smuk je wildgerechten op met verschillende koolsoorten, raapjes of schorseneren. Venkel combineert dan weer heerlijk bij vis. Toch graag een slaatje op je bord? Dan zijn witlof en waterkers de perfecte smaakmakers!