Heb je een nieuwe auto op het oog, een verre reis, een woonst of iets anders dat boven je budget reikt, dan kan het oplossing zijn om geld te lenen. Dit doe je echter niet gratis, geld lenen kost je ook geld. Afhankelijk van de duurtijd, het bedrag en het doel van je lening zullen de intresten verschillen. Een persoonlijke lening is het duurste. Hierbij hoef je niet te verantwoorden wat je met het geleende bedrag gaat doen, maar de kosten kunnen wel oplopen. Bij een woonst kan er sprake zijn van een vaste of variabele intrest. In het eerste geval weet je exact welke som je aan het einde van de rit terugbetaald hebt. In het tweede geval kan je intrest na verloop van tijd dalen of stijgen.
Geld lenen bij een bank
Vanzelfsprekend biedt elke bank de mogelijkheid aan om geld te lenen. Je moet hiervoor wel aan enkele criteria voldoen. Zo dien je genoeg inkomsten te hebben en te bewijzen, je kosten mogen niet te hoog liggen in verhouding met die inkomsten en je mag niet genoteerd staan als wanbetaler. Aan de hand van je identiteitsgegevens, je loonbrieven en een check bij de nationale bank wordt dit nagegaan wanneer je een lening aanvraagt. Je krijgt in principe al na een dag of twee antwoord op je leenaanvraag. Is dit positief, dan is de bank ermee akkoord om je geld te lenen en wordt er een contract opgesteld. In het andere geval zal je de lening niet krijgen bij de bank, maar kan je eventueel wel op zoek naar een andere kredietverstrekker.
Geld lenen, simuleer vooraf je lening
Online vind je bij tal van kredietverstrekkers en banken simulatietools die je toelaten om na te gaan hoeveel je lening juist gaat kosten. In de meeste gevallen kan je aanduiden wat het doel van de lening is, welk bedrag je nodig hebt en op welke termijn je dit wil terugbetalen. De simulatie toont je dan het bedrag dat je maandelijks moet betalen. Je kunt ook starten met het ingeven van het bedrag dat je maandelijks kunt missen en dan uitzoeken welke som je kunt lenen. Lijkt de simulatie te zijn wat je nodig hebt, dan is het mogelijk om online een aanvraag in te dienen.
Geld lenen met een vermelding bij de nationale bank als wanbetaler
Heb je in het verleden problemen gehad om een lening tijdig af te betalen, dan wordt dit genoteerd bij de nationale bank. Ook lopende leningen worden in kaart gebracht. Dit wordt gedaan om je tegen jezelf te beschermen. Zo kun je niet meer lenen dan je financiële situatie toelaat. Wanneer je als wanbetaler genoteerd staat, is het moeilijk om nog een nieuwe lening te krijgen. Gelukkig verdwijnt de melding al een jaar nadat je de lening hebt betaald. Soms is het mogelijk om ondanks een negatieve melding toch geld te lenen. Wanneer je bijvoorbeeld eigenaar bent van een woning die als onderpand voor de lening kan dienen of wanneer het om kleine bedragen gaat die je van een privépersoon leent.