Begin dit jaar is het weer tijd voor de belastingaangifte. Een taak waar waarschijnlijk niet iedereen zin in heeft. Toch is het een kleine moeite wanneer je jouw financiën goed op orde hebt. Wist je bovendien dat je op verschillende manieren geld kunt besparen met je belastingaangifte? Wij leggen je uit hoe, dus lees gauw verder!
Van welke aftrekposten kun je gebruik maken?
Ten eerste is het belangrijk om te onderzoeken van welke aftrekposten je gebruik kunt maken. Iemand heeft bijvoorbeeld recht op aftrek wanneer hij of zij veel zorgkosten maakt, maar niet aanvullend verzekerd is. Wel geldt de voorwaarde van een inkomensafhankelijk drempelbedrag. Ook mogelijke kosten voor studie en opleiding kunnen van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. Overigens is 2019 wel het laatste jaar waarin dit mogelijk is. Wil je dus graag wat bij leren? Wacht dan niet te lang en schrijf je nog dit jaar in. Het is zelfs mogelijk om geld terug te krijgen voor het openbaar vervoer. Je kunt tot een maximum van 2090 euro aan reiskosten aftrekken. Vergeet dus niet om hier van te profiteren.
Belasting op inkomen en beleggen
De Nederlandse regering heeft besloten om de belasting op inkomsten uit sparen en beleggen, te vinden in box drie, te verlagen. In 2018 was het bedrag waarover je geen belasting hoefde te betalen 30.000 euro voor een persoon. Samen met je partner telt het dubbele, dus 60.000 euro. Misschien heb je 50.000 euro als vermogen terwijl je fiscale partner niets op de spaar- of belegrekening heeft staan. Omdat je samen onder de 60.000 euro blijft hoef je over dit bedrag geen belasting te betalen. Personen die alleen wonen moeten over 50.000 euro om precies te zijn 120 euro aan belasting betalen. Bij een bedrag van 100.000 euro was dat in 2018 423 euro.
Eigenwoningforfait en WOZ-waarde
Wie in het bezit is van een koophuis moet daarover belasting betalen. Dit komt onder andere door het feit dat je huis waarschijnlijk meer waard wordt in de toekomst. De belasting die je moet betalen staat bekend als de ‘eigenwoningforfait’. Dit is een percentage van de WOZ-waarde, en is doorgaans 0.7 procent. Dit betekent dat er 0.7 procent bij de WOZ-waarde van je woning wordt opgeteld. Stel je voor dat je huis 250.000 euro waard is. Een simpele rekensom wijst uit dat je in dat geval 1750 euro bij je inkomen moet optellen.
Alimentatiekosten aftrekken
Misschien ben je gescheiden en moet je iedere maand een bepaald bedrag aan je ex betalen. Ook deze kosten mogen onder bepaalde voorwaarden gedeeltelijk van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. Zowel in 2018 als 2019 is dit 51,95 procent. De komende jaren gaat het percentage echter langzaam omlaag. Zo mag er in 2023 nog maar 37,5 procent worden afgetrokken. Dit betekent dat je lasten dus netto gaan stijgen. Wel is er een oplossing in de vorm van het afkopen van je alimentatieverplichting. Uiteraard zul je hierover moeten communiceren met je ex-partner.