Burenruzies, je hebt er ongetwijfeld al over gehoord. Vaak komen ze voor in drukke steden waar veel mensen dicht op elkaar wonen of in toeristische steden met veel nachtlawaai. Maar ook in kleine wijken, kan je al eens een discussie hebben met je buur. Wat houdt een burenruzie eigenlijk in? Wij geven je wat extra uitleg over wat het is, hoe je het kan voorkomen en bij wie je terecht kan mocht het conflict escaleren.
Irritaties onder buren
Stoor je je soms aan je buren? Denk aan een hond die constant blaft, een boom die je zonlicht wegneemt of buren die vaak feestjes geven. Het is dan ook belangrijk om deze ergernissen op te lossen, aangezien je je comfortabel moet voelen op de plek waar je woont. Blijf dus niet zitten met je ongenoegen en laat het zeker geen jaren sudderen. Op deze manier worden de eerst kleine ergernissen op termijn een groot probleem, waardoor er ernstige burenruzies ontstaan en je bijvoorbeeld je lokale advocaat in Brugge zal moeten inschakelen. Zo zijn sommige advocaten gespecialiseerd in burengeschillen, dus schakel zeker deze hulp in bij burenhinder.
Hoe voorkom je het?
Een goede communicatie met je buren kan een burenruzie voorkomen. Vertel op een respectvolle manier wat er aan de hand is. Zoek vervolgens samen naar een oplossing waarbij beide partijen overeenkomen. Als een gesprek met een buur wat stroef loopt, kan je steeds de hulp inschakelen van een bemiddelaar. Dit kan je via de gemeente aanvragen en is gratis. Hij of zij zal het gesprek tussen de twee partijen leiden.
Je kan ook steeds een wijkagent aanspreken moest de ruzie escaleren. Indien er strafbare feiten worden gepleegd zal er een proces-verbaal worden opgesteld.
Welke stappen moet je nemen bij (ernstige) ruzie?
Moesten jij en je buur er niet uitgeraken, dan kan je nog altijd kiezen om naar de rechtbank te stappen. Eerst kan je opteren voor een verzoening. Dit wil zeggen dat de rechter zal bemiddelen tussen de twee partijen. Als er dan toch een oplossing en een akkoord is, kan de rechter dit vastleggen zodat het bindend is. In het geval dat er geen oplossing gevonden wordt, kan je een proces starten. Dit wil dus zeggen dat je je buur oproept om voor de vrederechter te verschijnen. Je bent niet verplicht om een advocaat te nemen, maar dit is wel enorm aangeraden. Contacteer dus bijvoorbeeld je advocaat in Gent om je belangen te verdedigen bij het proces. De rechter zal het dossier vervolgens grondig bekijken, en uiteindelijk een uitspraak doen. Deze wordt uitgeschreven in een vonnis en naar beide partijen gestuurd. Kortom, een goede communicatie en verstandhouding met je buren zal er voor zorgen dat je zo’n proces nooit zal moeten meemaken!