Uit berekeningen van de Universiteit van Wageningen in 2016 blijkt dat Nederlanders met elkaar ongeveer 38 kilo vlees per jaar consumeren. Een behoorlijk aantal, dat de invloed van de vleesindustrie in ons Nederland aantoont. Misschien hou jij op zijn tijd ook wel van een lekker stukje vlees. Je kunt dit eetproduct het beste bewaren in de vriezer, om de kwaliteit zo lang mogelijk goed te houden. Maar wat je als spontaan een stukje vlees wil eten en het moet ontdooien? In dit artikel vind je een aantal handige tips om jouw vlees op een veilige en snelle manier te ontdooien.
Vlees ontdooien in de magnetron: risicovol
Sommige mensen besluiten hun stukje vlees te ontdooien in de magnetron. Dit is een snelle manier om het vlees te ontdooien, maar brengt ook nadelen met zich mee. Zo kan het er voor zorgen dat het vlees aan het garen is voordat het helemaal ontdooid is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, aangezien dit een risico vormt voor de gezondheid. Wil je toch de magnetron gebruiken? Ontdooi het vlees dan op de ontdooistand van de magnetron of op de laagste stand. Bereid het na afloop onmiddellijk, want er kunnen bacteriën ontstaan als je er later mee aan de slag gaat.
Hoe ontdooi je vlees in een kom met warm water?
In plaats van de magnetron is het verstandiger om vlees in een kom met lauw water plaatsen. Bovendien gaat het ontdooien op die manier vrij snel en eenvoudig. Plaats een kom in de gootsteen en laat de kraan snel water druppelen. Doe het vlees wel in een waterdichte zak. Controleer even of er geen gat in de zak zit. Is dit wel het geval? Wissel dan even van zak, want een lekkage brengt de veiligheid van het vlees in gevaar. Gebruik daarnaast de volgende tips bij het ontdooien van vlees in water:
- Vervang het water waarin je het zakje met vlees ligt om de 30 minuten. Door het bevroren vlees gaat de temperatuur van het water namelijk omlaag, waardoor het ontdooien trager verloopt.
- Bereid het vlees meteen, om bacteriegroei te voorkomen.
Hoe lang duurt het om vlees te ontdooien?
Onthoud goed dat het even kan duren voordat vlees ontdooid is. Hoe lang precies, hangt af van het soort dat je hebt gekocht. Ga er vanuit dat het bij kleinere stukken vlees ongeveer twintig minuten duurt. Zo kun je een kipfilet als het goed is binnen 20 tot 30 minuten ontdooid in de pan gooien. Bij grotere stukken vlees, zoals een flinke biefstuk, moet je even wat meer geduld hebben. Het ontdooien kan in dat geval wel een uur tot twee uur duren.
Voorkom bacteriën
Door vlees te ontdooien in warm water in plaats van de magnetron kies je voor een veilige en gezonde situatie. Door het druppelen van de kraan heeft het water rondom het vlees een constante temperatuur. Dit zorgt ervoor dat het vlees sneller ontdooit. Ook voorkomt deze manier van ontdooien de kans op bacteriegroei. Bacteriën hebben door de constante temperatuur namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen