We kennen ze wel, de kringloopwinkels. Ze zijn ondertussen een vertrouwd beeld in ons maatschappelijk leven. Wat vooral eerst hippies of mensen met beperkte financiële middelen aantrok, kent de kringloopwinkel nu een veel ruimer publiek. Waarom naar een dure meubelwinkel gaan wanneer je voor een prikje een fijn lederen salon kan kopen? Tweedehands uiteraard, maar in goede staat! Nieuw speelgoed, een prentenboek of leuke kleren voor de kids? Voor jonge gezinnen een zeer budgetvriendelijke oplossing. Ook de modebewusten onder ons weten al lang waar ze die geweldige vintagejas kunnen vinden. Maakt niet uit hoe oud je bent, lekker snollen tussen al die spulletjes is gewoon leuk. Je vindt vast wel iets leuks of bruikbaars. En wie weet vind je daar dat ene kunstwerkje dat een klein fortuintje waard blijkt te zijn….
Wat is nu juist een kringloopwinkel?
Kringloopwinkels zijn ontstaan in de jaren ’80 als initiatief van de overheid. De kringloopwinkel heeft een dubbele functie: herbruikbare spullen worden verzameld (mensen brengen ze gratis binnen) en verkocht, zodat de afvalberg verkleind wordt. Mensen met een beperkt budget kunnen die spullen dan goedkoop kopen. Met de opbrengst kunnen maatschappelijk kwetsbare mensen tewerkgesteld worden als sorteerder, verkoper, hersteller… van de goederen. Het succes is met de jaren alleen maar gegroeid en ondertussen vindt een ruim publiek zijn weg naar de kringloopwinkel. Er zijn in België ongeveer 175 vestigingen!! Er is wel een verschil tussen een tweedehandswinkel en een kringloopwinkel. Bij de eerste gaat het om een uitbater op zelfstandige basis, die niet de specifieke motieven heeft van de kringloopwinkel.
Hoe gaat het in zijn werk?
Iedereen mag goederen binnenbrengen. Ze worden geselecteerd en indien nodig gerepareerd. Mag je alles binnenbrengen waar je vanaf wil? Mag je die zakken puin van je breekwerken, je oude dak van het tuinhuis dat vol asbest zit, die oude bussen verf of ammoniak of die met verdachte vlekken besmeurde matras handenwrijvend binnenbrengen? Nee, de kringloopwinkel is géén containerpark! Het is de bedoeling dat je nog bruikbare, nette spullen binnenbrengt. Elektrische apparaten en fietsen mogen stuk zijn. Deze worden hersteld in het atelier, dat weer extra werkgelegenheid creëert. Wat mag je binnen brengen:
- Kledij
- Speelgoed
- Boeken
- fietsen
- Huisraad
- Elektrische apparaten
- Meubelen
- Decoratie
- Multimedia
Wat breng je niet binnen: Motorvoertuigen, auto’s (wegens de ecologische visie van de kringloopwinkel), zonnebanken, klein gevaarlijk afval, asbest, verf,…
Verborgen schatten
“Die versleten piano van de bomma, weg met dat oude ding!” Waarschijnlijk kwam deze verstoteling zo terecht in een kringloopwinkel in het Antwerpse, tot een oplettende bezoekster hem opmerkte. Het bleek een historisch exemplaar te zijn uit 1890, wat uitzonderlijk oud is voor een piano. De beroemde componist Claude Debussy had net dezelfde… Gerestaureerd was het pareltje 18000 euro waard!! Wat een vondst! In een andere kringloopwinkel in Amerika merkte een verkoopster met een scherp oog een bijzonder schilderij op. Het schilderij werd onderzocht en het bleek een Dali te zijn! Het werd verkocht aan een kunstgalerij voor 1000 euro.
Dus… naar de kringloopwinkel vlug en gezwind, voor een ander al die schatten vindt!