Je hoeft er nog niet op reis geweest te zijn om te weten dat Italië een prachtige bestemming is. En dat is niet alleen door het gevarieerde en rustieke landschap – het is ook (en misschien vooral) door de onovertroffen gastronomie. De Fransen zullen het waarschijnlijk tegenspreken, maar wij zijn overtuigd: Italië is het allerbeste land wat eten en drinken betreft. Met deze Italiaanse gastronomische toppers breng je zelf elke dag Italië op je bord.
Klein kopje, groot effect
Bij Italiaanse dranken denk je misschien snel aan Aperol, limoncello en natuurlijk de vele geweldige Italiaanse wijnen. Toch is er één drankje uit ‘de laars’ die er voor ons bovenuit steekt: koffie. We bestellen niet voor niets een espresso, lungo of cappuccino en tegenwoordig vind je overal koffiebars met barista’s. Dat is omdat Italië echt hét koffieland bij uitstek is. Dat merk je ook in de winkel: de beste koffiemerken zijn Italiaans. Denk maar aan de heerlijk sterke illy koffie – perfect voor je dagelijkse espresso.
Van steenhard tot zacht en smeuïg
Italië is wel meer dan pizza, pasta, koffie en wijn. We durven het (opnieuw door de Fransen en misschien ook door de Nederlanders) wel eens vergeten: maar weet je wel hoe fantastisch de Italiaanse kazen zijn?
Ook hier heb je de overbekende klinkende namen als Gorgonzola, parmigiano en mozzarella. Maar er zijn nog een paar nobele onbekenden die je gerechten naar ongekende hoogtes kunnen tillen. Vervang je mozzarella bijvoorbeeld eens door burrata en stracciatella. Neen, dat laatste heeft niets met ijs-met-chocoladestukjes te maken. Burrata is verse roomkaas gemaakt van buffelmelk en in het midden van deze kaas vind je het smeltend hart: de stracciatella. Een pasta met wat burrata, olijfolie en peper zet je zo op tafel en is van het beste dat je ooit serveerde. Beloofd!
IJskoude delicatessen uit het land van de zon
Met al die koffie en kaas zouden we nog vergeten dat het in Italië ook echt gewoon heel erg warm kan zijn. En ook daar hebben de Italianen dan maar een eigen specialiteit voor gevonden: Italiaans ijs. Hun ijs, of gelato, verschilt op drie punten van ons ‘gewone’ roomijs. Het vetpercentage is anders, de temperatuur waarop het geserveerd wordt ligt een paar graden hoger en er zit minder lucht in het ijs. Een echte gelato herken je meteen: door deze drie elementen kan je namelijk geen bolletjes draaien van het ijs, maar wordt het op een hoorntje of in een potje gespateld.
We zouden het natuurlijk ook nog kunnen hebben over de vele soorten Italiaanse pasta, risotto, heerlijk fruit en charcuterie. Een trip langs een Italiaanse delicatessenwinkel levert je sowieso een goed gevulde boodschappentas en zonnige maaltijd op!