De provinciehoofdstad van West-Vlaanderen kent zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen. Brugge reikt zelfs tot de zee door haar zeehaven in deelgemeente Zeebrugge. Deze was een cruciaal handelspunt door de eeuwen heen. Als bij wonder is de stad na de wereldoorlogen vrijwel intact gebleven. Haar schoonheid trekt nu toeristen van over de hele wereld aan.
Brugge “Die Scone”
Door de vele brugjes en waterlopen, wordt vaak naar Brugge verwezen als “het Venetië van het noorden”. Naast hun gelijkaardig uiterlijk verschilden de twee steden ook niet veel in functie. Het zijn beiden middeleeuwse steden die van enorm economisch belang geweest zijn.
Er wordt streng op toegezien dat het cultureel erfgoed ook “scone” blijft. Her en der zie je dus nog steeds huizen met goed bewaarde trapgevels. De nieuwere gebouwen in het centrum zijn kundig gerestaureerd, met een duidelijke 19e-eeuwse neogotische stijl. Je kan op het gemak aan sightseeing doen, via boot, paardenkoets, of City-Tourbus. Let op dat parkeren in de straten wel prijzig kan zijn. Het stadsbestuur doet dit opzettelijk om autobestuurders af te schrikken, op die manier wil men grote verkeersdrukte en vervuiling vermijden. Laat je de wagen liever thuis, kom dan gewoon met de trein, van het station is het maar een kwartiertje wandelen naar de stadskern.
Bezichtigingen
Om te winkelen moet je in de Steenstraat zijn, de bekendste winkelstraat van Brugge. Hierbij passeer je ook langs de Sint-Salvatorskathedraal. Voorbij het gezellige Simon Stevin plein en de Onze-Lieve-Vrouwekerk kom je uiteindelijk uit op de Grote Markt van Brugge. Daar vind je het stadhuis, de blanke stenen schitteren bij zonnig weer. Daarnaast staat het belfort met de stadshallen, waar sinds 2008 een permanente tentoonstelling van Salvador Dalí is geopend.
Heb je na deze wandeling al zin om iets te eten of te drinken? Wie de toeristische horecaprijzen van de Grote Markt wilt omzeilen, kan evengoed terecht op de terrasjes op de Eiermarkt. De aanwezigheid van gebouwen zoals het Hof van Gruuthuuse, het Brugs Biermuseum en Brouwerij de Halve Maan verklappen dat de bierproductie altijd van groot belang is geweest. De bekendste huisbieren van de Halve Maan zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik.
Kunstliefhebbers kunnen verder hun hartje op halen aan de Vlaamse primitieven in het Groeningemuseum. Brugge staat natuurlijk vooral bekend om het kantklossen en chocolade. Dit is dan ook duidelijk te merken aan het straatbeeld door de aanwezigheid van de vele handelszaken.
Folklore
Jaarlijks vindt er de Heilig Bloedprocessie plaats op Hemelvaart. Een relikwie met bloed van Jezus Christus wordt door de stad gedragen als metafoor voor de tocht van Jeruzalem naar Brugge. Ergens in de maand juni valt ook Feest in ’t Park, een leuk muziek- en cultuurfestival in de openlucht.
Kortom, met zo’n rijke geschiedenis en bruisende activiteit vandaag de dag, is er enorm veel te zien. Voor elk wat wils! Het historische centrum (ongeveer 430 ha groot) is zelfs integraal opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO in 2000. Niet voor niks werd Brugge in 2022 ook nog eens uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Tijd voor nog eens een uitstapje dus!