Lampen vormen een belangrijk onderdeel van ons interieur. Niet alleen zijn ze functioneel, maar ook leveren ze een belangrijke bijdrage aan de sfeer in huis. Toch besteden mensen niet of nauwelijks aandacht aan het uitzoeken van een nieuwe lamp. Wat ons betreft is dit zeker niet verstandig. De kans is dan namelijk groot dat jij een verkeerde lamp uitzoekt. Mogelijk geeft de lamp niet voldoende licht of misschien staat deze toch niet goed bij de rest van jouw interieur. Wil jij voorkomen dat jij de verkeerde lamp aanschaft? Maak dan gebruik van de aandachtspunten in onderstaande tekst.
1. Past de lamp bij de rest van jouw interieur?
Heb jij een moderne, strakke inrichting? Dan past een lamp met allerlei tierlantijntjes hier natuurlijk niet goed bij. In dat geval doet de lamp namelijk afbreuk aan jouw interieur. Bedenk daarom altijd eerst wat voor een soort lamp jij wilt hebben voor je jouw zoektocht begint. Baseer jouw keuze altijd op de stijl die je nu al hebt. Dit maakt het vinden van een geschikte lamp namelijk aanzienlijk makkelijker. Je snijdt namelijk direct in het grote aanbod, waardoor er minder overblijft. Een mooie lamp vinden is zodoende een fluitje van een cent. Je hoeft overigens niet per se een lamp uit dezelfde stijl als de rest van jouw woning te kiezen. Er zijn namelijk ook steeds meer stijlen die goed op elkaar aansluiten.
2. Wat is de functie van de lamp?
Lampen kunnen tegenwoordig allerlei verschillende functies hebben. Zo kennen we bijvoorbeeld de basisverlichting. Hier scharen we onder meer plafondlampen onder. Verder kennen we nog de functionele verlichting. Dit is bijvoorbeeld een staande lamp die jij gebruikt om te kunnen lezen. Deze staat vaak naast een stoel of bank. Ook in de keuken is vaak functionele verlichting aanwezig. Tot slot kennen we natuurlijk ook nog sfeerverlichting. Dit zijn lampen met een lage verlichtingsintensiteit die in feite alleen gebruikt worden voor het creëren van een prettige sfeer in huis. Zoek nooit een lamp uit voor jij weet wat de functie van de lamp is. Zo is het bijvoorbeeld lastig om een sfeerlamp te gebruiken bij het uitvoeren van bepaalde taken in de keuken. En daarnaast is basisverlichting natuurlijk niet geschikt om sfeer te creëren in jouw woning. De verlichtingsintensiteit is immers veel te hoog, wat niet voor een fijne sfeer zorgt.
3. Opvallend of juist niet?
Tegenwoordig kun jij lampen kopen in alle kleuren, soorten en maten. Naast de functie van de lamp moet jij je ook afvragen wat jij zelf mooi vindt. Wil je bijvoorbeeld een lamp die in het oog springt of moet hij juist niet opvallen. Een mooie lamp boven jouw eettafel mag bijvoorbeeld best in het oog springen. Gaat het echter om een functionele lamp? Dan wil jij mogelijk wel dat deze niet opvallend is. Stel jezelf daarom ook altijd de vraag of jij wilt dat de lamp opvalt of juist niet. Hierdoor kun jij direct alweer een groot aantal lampen wegstrepen.
4. Doe inspiratie op
Sommige mensen gaan bij de aankoop van een lamp over één nacht ijs. Zij zien een lamp, worden hier verliefd op en moeten deze direct kopen. Verstandig? Nee, absoluut niet. Het is namelijk verstandig om eerst inspiratie op te doen. De kans is aanwezig dat jij verschillende woonwinkels bezoekt ter inspiratie. Vergeet vooral ook niet op het internet te kijken. Hier vind jij namelijk talloze lampen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Directlampen.nl om inspiratie op te doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of zij bieden het op deze website wel aan. Zo vind je hier onder meer hanglampen, vloerlampen, wandlampen en tafellampen. Zie jij hier een lamp die jij helemaal geweldig vindt? En voldoet deze ook nog eens aan de functie en past hij bij de rest van jouw interieur? Bestel hem dan direct en jij hebt hem binnen de kortste keren in huis!