De energieprijzen blijven vandaag de dag maar stijgen en ook de prijzen voor waterverbruik kunnen oplopen. Steeds meer mensen maken zich zorgen of ze het wel kunnen blijven betalen. Manieren om te besparen op je verbruik worden door iedereen met beide handen aangegrepen. Daarom worden er in dit artikel een aantal grote en kleine investeringen besproken die je kunnen helpen om je energie- en waterfactuur op korte termijn te doen dalen.
Grote investeringen
Je kan je de vraag stellen of het doen van grote investeringen tegenwoordig aan te raden is omdat je waarschijnlijk al je spaargeld moet gebruiken om je energiefactuur te kunnen betalen. Toch zijn bepaalde investeringen altijd interessant om te doen. Niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn.
De eerste stap die je kan nemen, is om te kijken of je woning voldoende geïsoleerd is. Kijk hier in eerste plaats zeker naar je dak. Een slecht geïsoleerd dak kan ervoor zorgen dat je heel wat warmte verliest waardoor je automatisch de verwarming wat hoger gaat draaien om het warm te krijgen. Indien je dak nog niet voldoende is geïsoleerd, zijn er verschillende mogelijkheden. Een van de meest gebruikte isolatiematerialen zijn pir isolatieplaten. Het voordeel van pir dakisolatie is dat zulke platen weinig wegen en eenvoudig te plaatsen zijn. Je kan het dus zonder problemen zelf plaatsen indien je wat kennis hebt.
Een tweede investering die je kan doen, is het plaatsen van een regenwaterput. De regen dat op je dak valt en via een regenwaterafvoer in deze put terecht komt, kan voor bepaalde huishoudelijke zaken opnieuw gebruikt worden. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet of het gebruik van je wasmachine. Elke woning heeft normaal ook al een regenwaterafvoer dus deze investering hoef je niet meer te doen.
Kleine investeringen
Er zijn natuurlijk ook tal van kleine investeringen die je kan doen om je verbruiksfacturen te doen dalen. Zo moet je bijvoorbeeld proberen om de gewoonte aan te leren om meteen lichten uit te doen in ruimtes waar je niet direct meer moet zijn. Wanneer je bijvoorbeeld in de badkamer bent en je moet snel nog beneden iets gaan halen in de woonkamer, dan kan je best even het licht uit doen. Het lijkt overbodig, maar als je al die korte momenten optelt, kan je heel wat besparen.
Een andere kleine tip is om je douches te verkorten. Een gemiddelde douchebeurt duurt ongeveer een tiental minuten. Wanneer je dit slechts met drie of vier minuten verkort, kan je niet enkel water, maar ook gas besparen. Wil je toch graag de volle tien minuten benutten? Draai de kraan dan even toe wanneer je bijvoorbeeld je haar aan het wassen bent. Ook op deze manier kan je wat besparen. In de winterperiode is het daarnaast noodzakelijk om de verwarming op te zetten. Probeer ze echter een graad of twee lager te zetten en een extra dekentje of trui aan te doen.