Het was een relatief onbekende Russische uitvinder die opmerkte dat een diode in een radiotoestel ook licht afgaf als het toestel was ingeschakeld. En daarop is de moderne LED-lamp gebaseerd.
LED staat voor Light Emitting Diodes oftewel lichtgevende diodes. Een halfgeleider in de diode geeft licht als er stroom doorheen gaat. Dat is dus een compleet andere techniek dan een gloeidraad gebruiken of in een buis met gas, fluorescentie opwekken zoals in een TL- buis. Een LED-lamp is ook niet te vergelijken met een spaarlamp. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de LED techniek voor het eerst ook praktisch gebruikt voor verlichting. Daarbij ging het vooral om fiets- en autoverlichting maar ook in verkeerslichten en duurdere kerstverlichting werd deze nieuwe techniek toegepast. Inmiddels zijn ook LED-lampen voor gebruik in huis of bedrijf. De techniek is enorm verbeterd.
Zuinig en een lange levensduur
Het bovenstaande technische verhaal zal je als gebruiker wellicht niet lang onthouden, maar wat je niet moet vergeten dat LED-lampen zowel zuinig zijn als een lange levensduur hebben. Als je een LED-lamp vergelijk met een gewone gloeilamp dan krijg je dezelfde lichtopbrengst voor 40% van de energie. Een LED-lamp met wit licht gaat gemiddeld 50 keer zo lang mee als een gloeilamp, het aantal branduren is 50.000 voor LED in verhouding tot 1.000 voor de inmiddels overbodige gloeilamp. Een LED-lamp is ook veel robuuster dan andere lichtbronnen zoals TL of halogeen. Het maakt bij een LED-lamp niet uit hoe vaak je die aan of uit doet wat levensduur betreft. Ook geeft een dergelijke lamp meteen licht en is er geen knipper-effect zoals bij een TL-buis. Een LED-lamp heeft een prijskaartje dat hoger is dan andere lichtbronnen maar verhoudingsgewijs is deze vorm van verlichting erg voordelig.
Is LED licht anders dan uit andere bronnen?
De soort halfgeleider die wordt gebruikt, bepaalt de kleur van licht die een LED-lamp geeft. Het heeft relatief lang geduurd voor er halfgeleiders werden gevonden die blauw licht uitstralen. Nu ook dat mogelijk is door toepassing van gallium en zink in diodes kan door combinatie van kleuren iedere soort licht worden geproduceerd, ook ‘daglicht’. Waar vroeger het LED licht soms als ‘hard’ en onromantisch werd beschouwd, is dat door de combinatie van verschillende diodes niet langer aan de orde.
De consument bepaalt welke kleur gewenst is. Er zijn diverse soorten LED-lampen verkrijgbaar bij specialisten zoals lampdirect.nl. De LED-spot is de vervanger voor gloeilampen en halogeenlampen. Sommige LED-spots hebben een hoge kleurweergave die zeer geschikt is om accenten te realiseren. In de vitrines van de meeste juweliers tref je deze aan, maar ze zijn ook toepasbaar in de privé woning. Spots zijn ook verkrijgbaar met dim-mogelijkheden. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het licht niet.
Voordelige vervangers voor TL
Bij Lampdirect krijg je een goed idee van de mogelijkheden van LED-verlichting. Zo zijn er LED TL armaturen die een voordelige vervanger zijn voor de bestaande TL-verlichting. Zowel in de bedrijfsmatige omgeving als thuis bieden deze veie voordelen. Voor iedere soort van verlichting is er een LED-lamp beschikbaar.