Als je er nog niet van gehoord hebt, wordt het nu de hoogste tijd: een ERP-systeem. Wanneer je een eigen bedrijf runt, komt daar heel wat administratie en management bij kijken. In het begin lijkt dat allemaal wel haalbaar, maar hoe groter het bedrijf, hoe complexer je databases worden. Dan begin je maar beter na te denken over de meest efficiënte en betaalbare manier om al je bedrijfsprocessen in de hand te houden. Dan komt de afkorting ERP als geroepen. Is ERP helemaal nieuw voor je? Wij leggen het voor je uit!
Wat is het?
Elk bedrijf heeft bepaalde processen die continu lopen. Commerciële taken beheren, financiële activiteiten, stockbeheer… Het is onmogelijk dit allemaal in handen te leggen van personen met hun eigen databases. Niet alleen zou dat qua loonkost onbetaalbaar worden, je zou ook heel snel het overzicht verliezen. Daarom werk je beter met een softwaresysteem dat je helpt bij al deze bedrijfsprocessen en ze integreert in één centrale database. ERP staat dan ook voor Enterprise Resource Planning. Handiger, goedkoper en efficiënter.
Daarnaast heeft zo’n systeem nog een aantal andere voordelen: het werk gebeurt een pak transparanter, rapportage en inzicht in je organisatie verloopt veel sneller en tja… een computersysteem maakt nu ook eenmaal veel minder fouten dan een mens.
Heeft ook een kmo zo’n systeem nodig?
Jazeker. Je hoeft geen multinational te zijn om efficiënt te werken, toch? Een ERP-systeem wordt niet voor niets ‘het kloppend hart van je bedrijf’ genoemd, want ook kmo’s hebben heel wat administratie te verwerken. Meer nog, voor hen kan het verschil betekenen tussen winst en verlies. Want een goed ERP-systeem bespaart je heel wat andere kosten.
In ERP-systemen komen alle diensten samen. De financiële dienst gebruikt het misschien voor snelle afhandeling van offertes en facturen, sales beheert er de bestellingen mee en de afdeling logistiek gebruikt het om alle goederen en services op tijd en op de juiste locatie te leveren. Overkoepelend heeft het management dan weer een goed overzicht van hoe het bedrijf blijft draaien.
Hoe groot is zo’n systeem?
Je kan zo’n ERP-systeem zo beknopt of uitgebreid installeren als je zelf wil. Elk bedrijf heeft een uniek profiel, dus ook je ERP-systeem moet uniek zijn. Worden er bijvoorbeeld geen goederen opgeslagen in je bedrijf, dan heeft het weinig zin een ERP-systeem te gebruiken waarin je stockvoorraden kan bijhouden. Werk daarom altijd samen met een ERP-provider die je bedrijf leert kennen en een systeem op maat van jouw bedrijf maakt. Ook zo spaar je weer heel wat budget uit.