De tafel in huis
Stond vroeger de tafel in de keuken waar door de weeks gegeten werd. Op zondag werd de eettafel in de woonkamer gedekt met een kleed. Een eiken houten tafel met bijpassende eetkamerstoelen. Bij veel mensen werd er ook gedekt met een zondags servies. Inmiddels is dat veranderd. De keuken is niet meer een afgesloten ruimte, maar is open met een kookeiland.
Essentie
De eetkamertafel is bij veel mensen het centrale punt in huis. Een goede eettafel is tijdloos, ofschoon de tafel veranderd is met onze manier van leven. De gehele dag wordt de tafel multifunctioneel ingezet. Als een gezamenlijke eetplek en om thuis te werken. Tafels worden ook groter. Als de ruimte het toelaat, zijn tafels met een lengte van tweeënhalve meter geen uitzondering. Minimaal zes zitplekken. De hedendaagse tafel is groot en bij voorkeur van massief hout.
Vorm
Een ronde, ovale tafel of met rechte hoeken? Vervolgens het materiaal zoals hout, metaal of glas. Moeten de stoelen van hetzelfde materiaal zijn of juist niet? De meeste mensen kiezen in ieder geval voor gelijke eetstoelen. De materialen zijn belangrijk geworden. Meer en meer wordt gekozen voor duurzaamheid. De eetplek of werkplek is een investering wat voor menig jaar wordt gedaan. Stoelen dienen verder functioneel te zijn en comfortabel. Dat is logisch omdat we de eetkamerstoelen veel gebruiken.
Bij een tafel horen stoelen. Een ideale plek nodigt uit voor ontspannen en inspannen. Een stoel bepaalt het comfortniveau om goed te zitten aan tafel. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is 45 centimeter en de ideale breedte varieert van 50 tot 60 centimeter. Dit verschilt bij een stoel met of zonder armleuning.