De eerste maand van het jaar zit er alweer op. Knipper twee keer met je ogen en het is alweer lente. En dat betekent dat het buiten (eindelijk) weer warmer wordt. Voor velen van ons is dat iets waar we graag naar uitkijken. Maar de stijgende temperaturen in huis? Die heb je liever niet.
Om ervoor te zorgen dat jouw airco aankomende zomer niet dagenlang hoeft te draaien, hebben wij tips voor je die je nu al kunt inzetten om aankomende zomer te genieten van een koeler huis!
Investeer in screens (of andere buitenzonwering)
Om het binnen aangenaam koel te houden zonder airco, is zonwering de eerste stap. Veel mensen hebben al binnenzonwering, die een deel van de warmte tegenhoudt. Kijk echter ook naar je buitenzonwering. Je wil zoveel mogelijk lagen tussen de zon en je woning creëren. En dan met name voor je raam, aan de buitenkant van je woning.
Door middel van screens of een zonneluifel wordt je raam minder heet door de warmte van de zon, waardoor het binnen direct een tot twee graden koeler is. Daarna kan je binnenzonwering verder aan de slag met het tegenhouden van de warmte.
Isoleer je woning (zowel gunstig in de zomer als in de winter!)
Naast buitenzonwering is ook isolering van je woning erg belangrijk. Hoe dikker de laag, hoe lastiger het voor het zonlicht is om een oppervlakte achter die laag op te warmen. Kijk naar muurisolatie, dakisolatie, ramen, deuren, vloerisolatie.. Dat is overigens niet alleen gunstig in de zomer, maar ook in de winter.
Meer planten in huis
Je weet het misschien nog niet, maar planten hebben zowel een luchtzuiverende als verkoelende werking in huis. Hoe meer planten er in je huis staan, hoe koeler het is. Het scheelt misschien een halve tot een hele graad aan warmte, maar alle beetjes zijn meegenomen. En het staat ook nog eens leuk en gezellig!
Plat dak? Investeer in zonnepanelen of een groendak
Heb je een woning met een plat dak? Dan weet je hoe warm het ‘s zomers in huis kan worden. Hierbij geldt dezelfde regel als bij buitenzonwering: breng zoveel mogelijk lagen aan op je platte dak. Dat begint bij dakisolatie, maar kun je uitbreiden met zonnepanelen of een groen dak. Met zonnepanelen wek je ook zelf stroom op, waardoor je energierekening een stuk lager uitvalt. Met een groendak investeer je in het milieu en een betere leefomgeving van insecten, zoals bijen, en andere dieren. Daarnaast verhoogt een groendak de brandveiligheid en zorgt voor een langere levensduur van je dakbedekking. In beide gevallen bieden bepaalde gemeentes subsidie aan.