De productie en consumptie van energie speelt een grote rol in ons leven en in ons budget. Zeker nu de overheid de laatste jaren meer inzet op duurzaamheid. Er wordt ingespeeld en verwacht dat huiseigenaren zelf ook maatregelen nemen. Dat is op termijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de bankrekening. Om dat duwtje in de rug te geven om de stap richting investeringen in duurzaamheid te zetten is er de duurzaamheidslening.
Wat is de duurzaamheidslening?
Stel dat je tot de conclusie bent gekomen dat de isolatie wel eens vervangen mag worden of dat zonnepanelen best een goed idee zijn. Dan ga je misschien wel een lening voor zonnepanelen afsluiten. In plaats van die lening op de markt te gaan zoeken, kan je ook kiezen voor de duurzaamheidslening. Dit zijn goedkope leningen uitgegeven door jouw gemeente of provincie voor alles wat jouw huis kan verduurzamen. Het is wel even opletten geblazen: niet alle gemeentes of provincies bieden deze lening voor energiebesparende maatregelen aan. Bovendien zijn er vanzelfsprekend ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Informeer je vooraf dus best even bij de gemeente of dat in jouw woonplaats een optie is.
De voorwaarden
Afhankelijk van de gemeente zijn er vaak andere voorwaarden van tel. Door de band genomen zijn de voorwaarden echter vrij standaard: inkomenseisen, je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning, er zijn geen afsluitkosten, je mag niet ouder zijn dan 75 jaar en je moet een toewijzingsbrief hebben van de gemeente. Handig is wel dat er geen notaris aan te pas komt en dat de kosten laag uitvallen.
De kosten
De grote aantrekkingskracht van de duurzaamheidslening is dat je relatief goedkoop een bedrag tussen de €2.500 en €15.000 kunt lenen. Zo betaal je geen kosten bij het aanvragen en afsluiten van de lening en zijn er ook geen taxatie- of notariskosten.