Laminaat is een zeer populaire vloerbedekking en dat is ook bijzonder logisch. Het ziet er immers mooi uit, is duurzaam, onderhoudsarm en verhoudingsgewijs goedkoop. Laminaat past bij de meeste stijlen van interieur. Ook bij een romantische inrichting kan je deze vloerbedekking gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een mooi kleed of meerdere leuke kleedjes. Het is dan wel zaak om te zorgen dat een en ander goed vastligt.
Er bestaan nog misverstanden over laminaat die hieronder worden behandeld.
1. Wat is laminaat?
Laminaat is geen hout maar kunststof. Het bestaat uit vier lagen. De kleur en het design wordt gedrukt op papier dat wordt afgedekt met een toplaag voor de bescherming en de hardheid van het materiaal bepaald. De onderlaag is in het algemeen de kunststof melamine die wordt beschermd met een drager. Laminaat kan dus in alle kleuren en met vele dessins worden geleverd. Imitaties van hout zijn in het algemeen het meest populair.
2. Alle laminaat is hetzelfde
Dat is onjuist. Er is een kwaliteitsaanduiding voor laminaat die begint bij 21 en eindigt bij 34. Dit cijfer geeft met name een aanduiding van de dikte van de toplaag, die ook wel slijtlaag wordt genoemd. Hoe dikker de toplaag hoe langer de levensduur is van het laminaat. De wijze waarop het laminaat gebruikt wordt, is uiteraard bepalend voor de beste keuze van toplaag. Vraag hiervoor gerust advies bij uw leverancier.
3. Iedereen kan zelf laminaat leggen
Voor het leggen wordt laminaat in twee categorieën onderverdeeld. Bij het klik-laminaat komt er geen of nauwelijks lijm aan te pas bij het leggen. Het standaard laminaat wordt gelijmd, soms direct op de ondervloer, soms na behandeling daarvan. Zelf leggen is zeker een optie voor een handige doe-het-zelver die de instructies goed naleeft. Het is echter ook mogelijk bij de meeste leveranciers om alles te verzorgen, van inmeten tot leggen.
4. Opletten bij het kopen van laminaat
Zeker op het internet is de keuze in laminaat enorm en soms lijken de prijzen wel bijzonder laag. Als je op zoek gaat naar goedkoop laminaat, controleer dan altijd of een webwinkel wel waarborgen biedt. Indien je het laminaat wilt laten inmeten en leggen, beoordeel dan de kosten hiervan. Het is een bekende truc om zeer goedkoop laminaat aan te bieden en dan de hoofdprijs te vragen voor het leggen daarvan. Ga voor een betrouwbare leverancier, ook grote ketens, zoals Kwantum, leveren goedkoop laminaat en bieden tevens de service van het leggen zonder risico’s.
5. Patronen
Als er geen afspraken worden gemaakt over het leggen, zal de leverancier in het algemeen kiezen voor een ‘wildverband’. Dit is de meest economische manier, waarbij het afgezaagde deel van een strook het vervolg vormt naast de eerste strook. Hierdoor zijn er dus geen zaagverliezen. Als je kiest voor een ander patroon kost dat meer materiaal en ook de arbeidstijd zal toenemen. Maak hierover altijd goede afspraken. Een laminaatvloer zal naar verwachting vele jaren meegaan, dus is het van belang om een keuze te maken die echt bij jou past, ook qua patroon.