Het overkomt koppels die al erg lang samen zijn wel vaker: men houdt nog van elkaar, maar voelt zich niet meer zo met elkaar verbonden als vroeger. Is de zaak verloren of is men gewoon uiteen gegroeid? Je hebt samen een leven opgebouwd, een huis, of er zijn zelfs kinderen in het spel. Natuurlijk wil je niet alles zomaar verloren laten gaan. Misschien is het tijd om eens te denken aan relatietherapie, maar hoe begin je daaraan?
Denk niet te laat aan relatietherapie
Wacht niet tot er zich dagelijks hevige ruzies voordoen, of tot er sprake is van ontrouw. Vaak zijn dit vergevorderde symptomen van een relatie die al een tijdje niet helemaal goed zitten. Probeer eerlijk te zijn met jezelf en de zaak voor te blijven. Beeld je immers niks in, relatietherapie kan niet voor mirakels zorgen.
Licht je partner in
De eerste en belangrijkste stap is het idee aankaarten bij je partner. Niet iedereen staat open voor therapie. Sommigen vinden het niet zinvol, of reageren zelfs erg defensief. Alsof je hen de schuld geeft. Gun je partner desnoods wat tijd om aan het idee te wennen. Het is belangrijk dat de stap samen gezet wordt, en dat jullie hetzelfde doel willen bereiken. Het is niet omdat er relatieproblemen zijn, dat het niet meer zou kunnen werken. Kleine frustraties en discussie kunnen echter snel escaleren. De inspanning moet dan van twee kanten komen uiteraard, anders kom je terecht in een vicieuze cirkel.
Welke therapeut
Boek een afspraak bij de relatietherapeut. Natuurlijk zal het onwennig zijn in het begin, en het is belangrijk dat het ook klikt met deze persoon en diens aanpak. Als er geen vertrouwen is om eerlijk met elkaar te communiceren, sta je nergens.
Oorzaken
Tijdens de therapie zal allereerst moeten worden bepaald wat het probleem is, of wat elke partner meent dat het probleem is. Dit kan dus subjectief zijn, of er kan een frustratie naar boven komen waar de ander totaal geen weet van had. Regelmatig zetten ook externe factoren een relatie onder druk, zoals financiële problemen of de stress van een pasgeboren kind.
Onvervulde noden
Worden na al die jaren elkaars noden nog vervuld, zit je misschien vast in een patroon? In de sessies zul je moeten verwoorden waar je nood aan hebt en wat je nog verlangt binnen de relatie. Het is een moment om kalm met elkaar in dialoog te gaan. Zie de therapeut eerder als een soort bemiddelaar die helpt bij het onderhandelen. Iemand die helpt jullie tot een akkoord te komen waarbij iedereen wint.
Onthoud dat er in elke relatie wel struikelblokken zijn. Dit hoeft niet noodzakelijk te wijzen op het falen van de ene of de andere partner, noch hoeft dit het einde te betekenen. Mensen veranderen, en hun noden veranderen. Het is mogelijk om je partner te herontdekken en de sprankel terug te vinden. Indien dit echt niet zou lukken, hebben beide partijen toch nog hun uiterste best gedaan. Zelfs al moet de handdoek in de ring worden gesmeten, dit zal hoe dan ook gebeuren met enkele inzichten en zelfkennis rijker.