Speechen, het is een vak apart. Een goede speech is voor de ene rechttoe rechtaan, voor de andere emotioneert of amuseert een speech. Heb jij de eervolle taak gekregen een speech te houden tijdens de trouw van een vriend, je broer, zus of neef? Dan staat er je een spannende taak te wachten. Hoe begin je eraan? Wat wil je zeggen? En vooral hoe zeg je het?
Begin bij het begin
First things first. Zoals bij elke tekst is het belangrijk om eerst te bedenken wat je nu precies wil zeggen. Welke punten wil je aanhalen? Wil je een emotioneel verhaal vertellen, of denk je eerder aan een grappige anekdote? Wat moet de hoofdboodschap zijn van je vertelling? Eens je dat hebt bepaald kan je gaan nadenken over hoe je je speech zal gaan opmaken. Je kan ervan op aan dat het bruidspaar erg tevreden zal zijn met je speech en je daar dan ook uitvoerig voor zal bedanken met leuke trouwbedankjes. Dat kan haast niet anders als je deze tips volgt!
De opbouw
Hoewel er geen kant-en-klare standaardstructuur moet worden gehanteerd, kan het wel handig zijn je te houden aan een opbouw die altijd wordt gehanteerd bij het schrijven van een tekst. Inleiding, middenstuk en slot maken dat je een logische volgorde hanteert. Zeker als je geen geboren verteller bent kan het handig zijn hieraan vast te houden.
In de inleiding vertel je wie je bent en wat je relatie is tot het echtelijke paar. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Welke leuke dingen hebben jullie meegemaakt? Hoe is het koppel volgens jou als een blok voor elkaar gevallen en ga zo maar door. De invalshoeken zijn eindeloos. Probeer het niet te langdradig te maken. Uiteraard moet je speech niet in een-twee-drie op tafel liggen, begin er daarom op tijd aan, zodat je nog wat kan aanpassen, schrappen en bijsturen.
Eregast op elke trouw
Wil je dat mensen ook nog na de trouw spreken over jouw prachtige speech? Een speech zo memorabel dat je vanaf nu op elke trouw wordt gevraagd te spreken en je straks elke trouwuitnodiging als eerste in de bus krijgt? Dan is het misschien verstandig je speech nog voor ‘le moment suprème’ even uit te testen op een aantal vrienden. Vraag hen om eerlijke feedback en welke stukjes ze goed of minder goed vinden. Is het meteen een schot in de roos? Misschien ben je dan toch een betere verteller dan je dacht!