Volgens cijfers van Touring loopt het prijskaartje van fietsdiefstallen op tot ongeveer 144 miljoen euro. Een gewone fiets kost dan ook al snel 900 euro, terwijl je voor een racefiets of een elektrische fiets zelfs 2.500 euro of meer moet ophoesten. Gelukkig kan je het een en ander doen om je maximaal te wapenen tegen fietsdiefstal.
# 1. Gebruik meerdere veilige sloten
Gebruik in de eerste plaats altijd meerdere sloten en gebruik daarbij verschillende soorten sloten, zoals een kettingslot in combinatie met een beugelslot om het frame. Niet alleen moet een dief dan langer aan het slot prutsen, waardoor de pakkans en het risico toeneemt, maar bovendien moet de dief ook meerdere spullen bij zich hebben om de sloten open te breken. Gelet op het feit dat veel van deze dieven gelegenheidsdieven zijn, stijgt de kans dat de dief hierdoor je fiets links laat liggen. Doe je fiets ook op een fietsendrager op slot, want aan wegrestaurants en snelwegparkings hangen er vaak criminelen rond.
Uiteraard moet je wel kiezen voor een goed slot. Het ART-keurmerk geeft een indicatie van de veiligheid van een fietsslot. Op de website van Stichting ART kan je eenvoudig nagaan of een slot al dan niet veilig is.
# 2. Maak de fiets goed vast aan een vast object
Ten tweede is het belangrijk dat je je fiets altijd vastmaakt aan een vast object, zoals een lantaarnpaal, een boom of hekwerk. In dat geval kan een dief de fiets niet verplaatsen naar een veiligere plek of snel in een bestelwagen inladen om vervolgens de fiets open te breken. Zet de fiets om het frame vast en zeker niet om het voorwiel of de bagagedrager. Een kettingslot zet je daarbij altijd hoog vast en niet tegen de grond. Op een onhandige plek kan een dief minder kracht zetten op een beton- of steenschaar om zo het slot te forceren. Zorg er daarnaast voor dat er niet te veel spanning op het kettingslot staat. Ook dat maakt het moeilijker om het slot open te breken.
# 3. Kies voor een veilige stalplaats
Bij dure fietsen als een racefiets of een e-bike plaats je de fiets bij voorkeur op een beveiligde locatie. In verschillende grote steden zijn er beveiligde fietsenstallingen en ook de NMBS biedt bewaakte stallingen aan. Hiervoor werkt de NMBS samen met sociale-economie-organisaties die er een fietspunt uitbaten. Op de website van Fietsenwerk vind je alle fietspunten terug.
Als er geen bewaakte stalplaats te vinden is, plaats je de fiets op een goed zichtbare plek met een gemiddelde traffic. Weinig traffic is uiteraard ideaal om een fiets te verdonkeremanen, maar te veel traffic zorgt dan weer voor anonimisering en dit spreekt ook in het voordeel van de dief.
# 4. Laat je fiets graveren
Ten slotte is het aan te raden om je fiets te laten graveren. Dan wordt je rijksregisternummer via een graveermachine op een zichtbare plaats in je fietskader gegraveerd. Deze gravure wordt met een opvallende stikker benadrukt. Dit schrikt dieven af en helpt de eigenaar van de fiets te identificeren. Wanneer een gravure geen optie is, kan je je fiets laten labelen. Hierbij wordt een speciale sticker aangebracht die heel moeilijk te verwijderen is. Dit is onder meer een oplossing voor fietsen met een heel dun frame of koersfietsen.