Het klinkt altijd heel leuk als mensen zeggen dat ze niet voor iemand werken en volledig hun eigen baas zijn. Nooit meer orders en bevelen opvolgen, zeker wanneer je relatie met je baas niet al te vlot verloopt, klinkt dit als muziek in je oren. Toch is werken als zelfstandige niet altijd rozengeur en maneschijn en zijn er zowel voor- als nadelen aan verbonden.
Voordelen aan werken als zelfstandige
Een van de grootste en voornaamste voordelen aan werken als zelfstandige is hierboven al vernoemd. Namelijk niet meer hoeven te werken voor iemand. Al het werk dat je doet, doe je volledig voor jezelf. Daarnaast kan je ook zelf je uren en je werkschema kiezen. Je kan zelf beslissen wanneer je in de ochtend begint en tot hoe laat je doorwerkt in de avond. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt en je partner geen glijdende uren heeft.
Daarnaast kan je zelf ook volledig kiezen wanneer je op vakantie gaat en moet je hiervoor geen rekening houden met andere collega’s.
Bovendien kan je ook enkel het werk aannemen dat je zelf leuk vindt. Opdrachten die niet interessant zijn of die niets voor jou zijn, kan je gewoon weigeren. Zo kan je zelf ook kiezen hoeveel afwisseling je in je werk krijgt.
Indien je btw-plichtig bent, kan je ook je btw terugkrijgen wanneer je grote aankopen doet. Bij de meeste producten, heb je dus een korting van 21 procent op mensen die werken in loondienst. Een zelfstandige kan daarnaast ook meer beroepsgerelateerde kosten aftrekken van hun inkomsten.
Nadelen aan werken als zelfstandige
Een van de grootste nadelen is dat je natuurlijk er zelf voor moet zorgen dat je voldoende opdrachten binnenhaalt zodat er inkomsten zijn. Wanneer je wil starten als zelfstandige is het aan te raden dat je al een klein netwerk hebt die voor de eerste opdrachten kunnen zorgen. Indien je goed werk levert, zorgt mond-tot-mondreclame meestal voor een uitbreiding van je netwerk.
Een ander nadeel is dat je net als mensen in loondienst sociale bijdragen betaalt, maar je krijgt wel minder sociale bescherming. Al zijn hier ook al wel wat stappen in gezet.
Werken als zelfstandige is wellicht niets voor jou als je niet van papierwerk en administratie houdt. Je moet je in eerste plaats al inschrijven al zelfstandige. Die brengt de nodige papiermolen met zich mee. Daarnaast moet je ook alle inkomende en uitgaande facturen bijhouden, net zoals de kasbonnetjes van alle kosten die je hebt gemaakt.
Bovendien moet je ook elk kwartaal een aangifte doen van de btw, je belastingen invullen, …
Je kan natuurlijk ook een boekhouder inschakelen om al deze zaken voor zich te nemen, maar ook dat kost natuurlijk geld. Als starter is dit misschien een extra kost die erg ongelegen komt. Laat je dus op voorhand goed informeren over het leven als een zelfstandige.
Ook indien je een eigen bedrijf wil oprichten, moet je rekening houden met heel wat zaken.