Vroeger luidde de Vasten de periode in waarin je niet mocht snoepen. Ondertussen is dit al een beetje voorbijgestreefd. Anno 2022 gebruiken veel mensen, al dan niet gelovig, deze 40 dagen om een andere uitdaging aan te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om 40 dagen lang geen vlees te eten en dus voor even als vegetariër door het leven te gaan. Voor de ene is dit al een grotere uitdaging dan voor de ander, maar met de volgende tips hou je je goede voornemen zeker vol!
Start met je broodbeleg
Een kleine aanpassing in je dagelijks vleesverbruik kan het aanpassen van je broodbeleg zijn. De alternatieven om je brood mee te beleggen zijn namelijk enorm ruim. Er zijn tal van soorten kazen die lekker smaken, maar ook hummus kan erg lekker zijn. Je kan ook een vegetarische spread uitproberen, deze kan je tegenwoordig in eender welke supermarkt vinden. Wanneer je je brooddoos verder vult met groentjes of ook wat soep voorziet, is je maag zeker gevuld.
Probeer vleesvervangers
Ook het aanbod aan vleesvervangende producten is erg groot. Je kan producten kiezen die eruit zien als vlees en ook min of meer zo smaken. Zo vind je bijvoorbeeld vegetarische “kip”, “worst” of “spekjes”. Ook een groenteburger kan heerlijk smaken. Natuurlijk zijn er ook nog de gewone vleesvervangers die niet per se een vleessmaak hebben. Denk hierbij maar aan tofoe, tempeh of quorn. Neem zeker de tijd om lekkere receptjes met deze producten op te zoeken, want het is niet altijd vanzelfsprekend om ze smaakvol te bereiden.
Vergeet je eiwitten niet
Of je nu vegetarisch eet of niet, eiwitten zijn en blijven een heel belangrijke voedingsbron om gezond te blijven. Bovendien zorgen ze voor een gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel (ongezond) gaat snacken. Wanneer je geen vlees eet, kan je gemakkelijk eiwitten halen uit peulvruchten, zuivelproducten, noten, aardappelen, havermout, tofu en tempeh. Uiteraard kan je ook gewoon een eitje eten. Gekookt, als omelet, gepocheerd, … Eieren zijn enorm veelzijdig en erg voedzaam.
Eet meer groenten
Toegegeven, een bordje met enkel aardappelen, pasta of rijst en één groentesoort kan wat triestig ogen. Maar wat weerhoud je ervan om meerdere groenten per maaltijd te bereiden? Het is gezond en vult je maag. Je kan bijvoorbeeld een vegetarische ovenschotel maken met een hele hoop verschillende groentjes in en gegratineerd met een afsmakende kaas. Dat is overheerlijk en je zult niet eens merken dat je maaltijd geen vlees bevat.
Test vegetarische restaurantjes
Je moet natuurlijk niet altijd voor je eigen maaltijden zorgen. Plan een leuk avondje weg en reserveer een tafeltje in een vegetarisch restaurant of in een restaurant dat veel vegetarische opties aanbiedt. Zo hoef je niet zelf te koken, niet na te denken over de ingrediënten die je wil gebruiken en krijg je toch een heerlijke maaltijd voorgeschoteld!