Bordeaux is wereldberoemd, vooral wanneer het om rode wijn gaat. Van de ruim 112 duizend hectare aan wijngaarden, is bijna honderdduizend hectare aangeplant met blauwe druivenrassen. Toch zijn er ook witte parels in Bordeaux te vinden.
Sémillon
Het meest aangeplante witte druivenras in Bordeaux is Sémillon. Dat ras beslaat bijna de helft van de totale aanplant witte druivenrassen. Sémillon is met name belangrijk voor de edel zoete wijnen van Sauternes omdat de druif gevoelig is voor pourriture noble, oftewel edele rot. Het is een druif met weinig zuren, maar geeft daarentegen wel gewicht en rondeur aan een wijn. Naast de legendarische Sauternes, staat Sémillon ook aan de basis van droge witte wijnen uit Bordeaux.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc is wel een druif met flinke zuren en daarom ook een goede partner van Sémillon. Ook Sauvignon Blanc is gevoelig voor pourriture noble en daarom ook veel te vinden in de vins liquoreux. Pessac-Léognan is een appellation in Bordeaux waar onder meer witte wijnen worden gemaakt die voor het grootste deel uit Sauvignon Blanc bestaan. Opvoeding in nieuwe eiken vaten geeft een mooie tropische toets aan deze wijnen.
Muscadelle
Een andere specialiteit in Bordeaux is het druivenras Muscadelle. Deze druif heeft een bloemig karakter en een muskusachtig aroma. Wanneer de druif vroeg wordt geplukt, dan voeren citrus aroma’s de boventoon. Een volwaardig rijpe Muscadelle neigt meer naar kruidigheid en honing.
Andere druivenrassen
Andere witte druivenrassen die gebruikt worden in Bordeaux zijn onder meer Sauvignon Gris, Ugni Blanc, Colombard en een klein beetje Mauzac. Ondanks dat Bordeaux roem ontleed aan de rode wijnen die er worden gemaakt, werd er tientallen jaren geleden meer witte wijn dan rode wijn gemaakt. Rond 1950 namen de witte wijnen zo’n twee derde van de oogst in beslag. Twintig jaar later was dat alweer anders. Toen was het merendeel rood. Wit is sindsdien een beetje een ondergeschoven kindje, ondanks dat het noorden van Graves, Pessac-Léognan en Sauternes-Barsac geroemd worden om hun witte wijnen.
Om een goede witte wijn te kunnen maken, is het voor de wijnboer belangrijk om het juiste oogstmoment te bepalen. De witte druivenrassen hebben namelijk de neiging snel overrijp te worden. Een druif is goed rijp wanneer deze de juiste balans heeft tussen suikers en zuren. Of er vervolgens wel of geen hout wordt gebruikt bij de opvoeding van de wijnen, is aan de wijnmaker zelf.
Lees ook: hoe begin je aan een gezonde leefstijl?