Steeds meer mensen vinden het leuk om zelf in huis te klussen. Niet iedereen is er natuurlijk even goed en handig in, maar misschien vind jij het ook wel leuk om zelf je vloer op te knappen. Een gietvloer leggen is zeker wel te doen ook als je geen tientallen jaren ervaring hebt als klusser. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed weet waar je aan begint. Op een zaterdagmiddag ineens besluiten dat je maar eens een vloer gaat leggen werkt natuurlijk niet. Maar als je je vloer zelf legt en het gaat goed dan heb je daarna natuurlijk wel een voldaan gevoel.
Hoe gaat de voorbereiding?
De voorbereiding voor het zelf aanbrengen van een vloer is erg belangrijk. Als je aan de slag kunt in een kamer waar niets je meer in de weg staat dan kun je vlot doorwerken en zal het eindresultaat ook goed zijn. Daarom is her belangrijk dat je de oude vloer eerst volledig verwijdert. Daarna moet de vloer eventueel worden geëgaliseerd. Voordat je je gietvloer gaat aanbrengen zorg je ervoor dat de vloer schoon en stofvrij is. Houd ook rekening met de voorgeschreven droogtijd van de vloer. Het beste is het natuurlijk om een vloer te plaatsen in een huis dat nog niet bewoond wordt. Dat geeft de minste overlast.
Bescherm je vloer voor een lange levensduur
Als je een gietvloer hebt geplaatst of laten plaatsen dan wil je natuurlijk dat je vloer zo lang mogelijk mee gaat. En dat kan gelukkig ook. Je kunt epoxy giethars gebruiken om je vloer optimaal te beschermen tegen krassen en andere beschadigingen. Dit geldt overigens niet alleen voor een gietvloer maar ook voor houten vloeren en zelfs houten meubelen. De hars vormt een beschermend laagje waardoor stoten, krassen en schuren niet meteen schade geeft. Zorg er wel voor dat je deze beschermlaag om de paar jaar vernieuwt om er optimaal van te blijven profiteren.
Met coating gaat je vloer jarenlang mee
Veel mensen die een gietvloer laten leggen vergeten de vloercoating. En dat is heel jammer want daarmee verkort je de levensduur van je vloer. Ook is er een groter risico op vlekken. Een gietvloer is namelijk poreus. Valt er een glas rode wijn om en je ruimt dit niet meteen op, dan trekt het in de vloer en krijg je zo’n vlek bijna niet meer weg. Dat is natuurlijk heel erg zonde. Met een coatinglaag zorg je ervoor dat de vloer wordt afgesloten en dat vloeistoffen er niet meer makkelijk in door kunnen dringen. Natuurlijk blijft het in alle gevallen het beste om gemorste vloeistof zo snel mogelijk op te ruimen.
Wat kost een gietvloer?
Een gietvloer hoeft helemaal niet duur te zijn. Veel mensen denken dat vloeren per definitie duur zijn. Dat is zeker niet waar. Je kunt als je de moeite neemt om te vergelijken zeker een goedkope vloer vinden. Soms kun je profiteren van een speciale aanbieding of een restpartij kopen. Op die manier kun je flink besparen. Wellicht geniet ook jij binnenkort van een mooie nieuwe vloer.