Voor mensen die houden van een strak tuintje waar elk blaadje of bloempje op de juiste plaats moet groeien, betekent onkruid een heuse nachtmerrie. Deze tuiniers staan, gewapend met schop en schoffel, gereed om elk ontsierend plukje groen te elimineren. Mensen die echter houden van een natuurlijke look, zullen opgetogen rond elk nieuw plantje gaan staan. Ze zien het als een geschenk van moeder natuur. Deze verschillende houding maakt of een plant kruid of onkruid wordt.
Onkruid is soms écht onkruid
Onkruid kan vervelend worden wanneer andere planten geen kans meer krijgen om te groeien. Ze ontnemen hen zonlicht, plaats en voeding. Wanneer je je lievelingsplanten erdoor ziet verdwijnen, wordt het wel degelijk “onkruid”. Sommige planten zijn erg woekerend, zoals hagewinde en klimop. Deze tirannen spelen baas over je andere planten. Berenklauw is dan weer een gevaarlijke plant. Het sap van de plant op je huid veroorzaakt lelijke brandwonden, zelfs door je kleren heen. Komt het sap in je ogen, kan dit blindheid veroorzaken. Het is een gevaarlijke plant voor spelende kinderen of tuiniers die deze bandiet zelf willen verwijderen. Bel de brandweer, zij klaren deze klus.
Onkruid als bodemhersteller
Onkruid vertelt iets over de structuur en de kwaliteit van de bodem. Brandnetels in je tuin? Ze vertellen je dat je grond rijk is aan stikstof. Nee, het is geen romantisch zicht in je tuin, maar deze kerels herstellen wel de structuur en de kwaliteit van je bodem. Groeit er veldzuring in je tuin, dan wijst dit op zure grond. Laat dit plantje staan, het helpt je bodem te ontzuren.
Onkruid als genezer
Veel onkruidplantjes hebben een geneeskrachtige werking. In vroegere tijden maakte men er graag en dankbaar gebruik van. Ik zet graag enkele toppers en hun werking op een rijtje. (Pluk vooral uit je tuin of een andere zuivere plaats):
- Paardenbloem: De bladeren van deze plant zijn eetbaar en zitten tjokvol vitaminen en mineralen, die de lever en de gal ondersteunen. Ideaal bij de begeleiding van een detoxkuur. Oogst de bladeren in het voorjaar wanneer de bloemknopjes nog niet open zijn, dan hebben ze de meeste voedingswaarde en smaak. Heerlijk in een frisse salade! Heb je wratten? Stip ze aan met het witte sap van de stengel. De stengel is niet eetbaar.
- Echte of Roomse kamille: Pluk de typische wit met gele bloemhoofdjes, droog ze en je kan er een lekkere thee van trekken. Kamille werkt rustgevend, is goed voor de maag en verlicht menstruatieklachten.
- (Smalle en brede) weegbree: Deze plant weert infecties, stelpt bloedende wonden en verlicht insectenbeten. Pluk een of twee blaadjes, wrijf het blad tot het gekneusd is en leg het op de bloedende wonde of beet. Zet vast met verband. Heb je tijdens het wandelen pijnlijke voeten of een blaar op komst? Leg enkele blaadjes in je schoen onder je voetzool of op de plek van de blaar. Het werkt onmiddellijk verzachtend.
- Brandnetel: pluk de jonge bovenste scheuten van de plant in de lente. Dan hebben ze de lekkerste smaak en ze prikken niet. Je kan er een heerlijke soep van maken. Brandnetel werkt tevens bloedzuiverend.
- Veldzuring: De blaadjes zijn eetbaar, heel lekker in een salade. Het is het hoofdingrediënt van “paling in het groen”.
Kruid of onkruid… één ding staat vast: ze is helemaal niet duur, die medicijnkast van moeder natuur!