Een jaar geleden raakte de wereld in de ban van een virus: het coronavirus. Inmiddels kunnen we één levensjaarkaarsje uitblazen, iets wat we liever nooit hadden willen doen. Ofschoon we landelijk bezig zijn met het vaccineren van mensen om het virus te kunnen bestrijden, zijn er nog steeds veel onzekerheden. Ook ondernemers in verschillende sectoren moeten harde financiële klappen vangen. In verschillende sectoren kunnen zogenoemde kuchschermen worden geplaatst. Je hebt ze vast wel al gezien in het onderwijs, op kantoren of in de supermarkt. Maar hoe effectief zijn ze daadwerkelijk? In dit artikel geven we daar antwoord op.
Het vormt een ‘goede barrière’
Op openbare plekken waar veel mensen samenkomen, zoals in de supermarkt, het openbaar vervoer of in het onderwijs, worden steeds vaker speciale wanden van plexiglas of polycarbonaat geplaatst. Ze moeten voorkomen dat vochtdruppels van de ene persoon op het lichaam of gezicht van de ander komen. Een woordvoerder van het RIVM liet aan het RTL Nieuws weten dat ze denken dat het een goede barrière vormt. Het scherm breekt als het ware de directe lijn tussen twee personen, waardoor de afstand voor druppels ook groter wordt. Directeur Arnoud Vos van Vos Kunststoffen wilt geen garanties bieden over het scherm: “Er is nog steeds een kans”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Een groot voordeel van polycarbonaat is dat het brandvertragend materiaal is. Bovendien is het makkelijker te bewerken en kan je er met een hamer op slaan zonder dat het kapot gaat.
Massale vraag naar coronaschermen
Doordat steeds meer bedrijven een spatscherm willen aanschaffen, kunnen producenten de groeiende vraag amper bijbenen. Dit geldt ook voor PerlaPlast. Inmiddels hebben ze al aan honderden ondernemers plexiglas kuchschermen met bevestigingsmaterialen en ophangsystemen mogen leveren. Het RIVM heeft aangegeven dat het niet uit maakt of het coronascherm van polycarbonaat of plexiglas is gemaakt. De primaire en meest belangrijke functie van het kuchscherm is dat het geen vocht doorlaat.