Groene energie
Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Het is niet alleen ecologisch verantwoord, het prijskaartje is de laatste 3 jaar bijna 20% gedaald. Wat moet je weten vooraleer je beslist? Hieronder zetten we alle feiten op een rijtje.
Kosten
De grootste directe kost is natuurlijk het materiaal zelf: de panelen, kabels, omvormer… Dat is goed voor ongeveer 68% van de kosten. Daarbij komt 30% aan arbeidskosten en 2% voorrijkosten voor de monteurs die ter plaatse moeten komen. Zonnepanelen worden wel steeds goedkoper omdat de populariteit toeneemt. Door technologische verbeteringen produceren ze ook meer kilowatts dan vroeger.
Subsidie
In het verleden heeft overheid de installatie van zonnepanelen gestimuleerd, maar dat wordt langzaamaan afgebouwd. Voor installaties na juni 2015 werden bijvoorbeeld al geen groene certificaten meer toegekend. Momenteel zijn er nieuwe zaken ingevoerd zoals de e-peil premie en de terugdraaiende teller. Gezien je als consument wel nog steeds gebruik maakt van het gewone netbeheer, moet je het verschuldigd bedrag blijvend betalen. In 2014 zijn de tarieven lichtjes aangepast speciaal voor mensen die panelen hebben geplaatst om het verschil zo op te vangen. Dit bedrag is afhankelijk van het vermogen van je omvormer, en de tarieven die jouw netbeheerder hanteert. Kijk dus even op de website van jouw persoonlijke energieleverancier.
Terugverdientijd
Wanneer beginnen de panelen effectief te renderen? Dit hangt weer af van hoeveel energie ze produceren en of de overschot kan opgeslagen worden in een batterij. Niet alleen zal je het merken aan je energiefactuur, er is ook fiscaal voordeel over een periode van 20 jaar. Als je weet dat een zonnepaneel 30 tot 40 jaar kan meegaan, is dit een goede milieuvriendelijke investering. Na 6 à 10 jaar zal je de investering vaak al terugverdiend hebben.
Rendement
Om een beeld te schetsen: huishoudens met 2 personen produceren met 11 panelen 2.500 kWh per jaar. Ze besparen zo gemiddeld 5.647 euro. 4 personen produceren met 17 panelen 4000 kWh per jaar en besparen zo gemiddeld 7.624 euro.
Een aantal factoren spelen wel mee in het rendement. Denk aan het soort panelen, een zuidelijke plaatsing en de hellingshoek van de panelen op een dak. Informeer je dus goed welke soort het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie en welke kunnen geïnstalleerd worden op jouw dak. Een bouwvergunning zal je doorgaans niet nodig hebben, maar dit wordt per regio bepaald. Vraag ook een schriftelijke toestemming aan jouw netbeheerder wanneer jouw panelen ook op het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten.
Wat als er geen zon is?
Vergis je niet: er is wel degelijk niet altijd (fel) zonlicht nodig om energie op te wekken. Zonnestraling komt gedurende de dag ook door de bewolking heen! Natuurlijk zal er in de zomer meer geproduceerd worden dan in de winter.
Lijst voor- en nadelen
Voordelen
- Op de snelle installatie na moet je er niet naar om kijken
- Ecologisch verantwoord
- Er is overal voldoende zonnestraling, dus wees niet bezorgd dat het niet genoeg energie zal opbrengen
- Afhankelijk van de grootte van je huishouden en je dakruimte kan je kiezen hoeveel panelen je neemt.
- …
Nadelen
- De directe kostprijs kan hoog oplopen
- Er is veel dakruimte nodig om te kunnen renderen
- Een batterij om de overschot aan energie op te slaan is vaak noodzakelijk