Duurt voor jou de maand ook langer dan reikwijdte van je loon? Moet je soms leuke dingen annuleren omdat je portemonnee het niet toelaat om te gaan? Ben je het beu om je spaarrekening te plunderen telkens wanneer je een extraatje nodig hebt?
Geld besparen zit soms in het maken van kleine aanpassingen waar je weinig van merkt, maar wel veel resultaat mee bereikt.
Het overzicht bewaren
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je financiën ervoor staan. Als je een maand lang al je inkomsten en uitgaven bijhoudt (bijvoorbeeld in een computerprogramma zoals Excel), is het heel zichtbaar waar er mogelijks problemen zijn, of anders gesteld: waar je aanpassingen kan gaan doen.
Van energieleverancier veranderen
Het is geen fabeltje; het veranderen van energieleverancier kan je echt geld besparen.
Via www.mijnenergie.be kan je heel snel uitzoeken welke leverancier voor jou het voordeligst is.
Bovendien zijn er geen kosten verbonden aan het veranderen van energieleverancier.
Let wel op, als je recht hebt op een sociaal tarief voor je energie, betaal je bij elke energieleverancier hetzelfde.
Doktersbriefjes binnen brengen
Veel mensen vergeten hun doktersbriefjes binnen te brengen bij hun ziekenfonds. Dat is jammer, want zo loop je veel terugbetalingen mis. Kijk zeker eens na of je thuis nog zo’n briefjes hebt liggen; wanneer je ze binnen de twee jaar na afgifte binnen brengt bij je ziekenfonds, worden de kosten nog terug betaald.
Seizoensgebonden boodschappen doen
Toegegeven, deze tip vraagt misschien iets meer moeite. Anderzijds kan je tegenwoordig overal lijsten terugvinden met de groenten en het fruit van het moment. Als je probeert om je menu hieraan aan te passen, bespaar je gegarandeerd wat geld.
Wekelijks boodschappen doen mét een winkellijstje
Ook deze tip vraagt een beetje planning, maar ook hier loont het wel.
Probeer om het boodschappen doen te beperken tot 1 keer per week. Op deze manier kom je minder in de verleiding om elke keer opnieuw impulsaankopen te doen die de rekening doen oplopen.
Wanneer je met een boodschappenlijstje werkt (en je je hieraan houdt!), koop je ook minder dan wanneer je ter plekke nog moet gaan bedenken wat je allemaal nodig hebt. Bovendien nodigt het maken van een boodschappenlijstje uit tot het vooraf bedenken van je weekmenu, en kan je dus bewust seizoensgericht gaan koken. Twee vliegen in één klap!
De schoenmaker herontdekken
Schoenen zijn vaak een grote kost in je kledingbudget. Wanneer je schoenen aan het verslijten zijn, hoef je ze echter niet meteen weg te gooien. Breng ze eens binnen bij een schoenmaker. Een kapotte rits, een afgesleten zool, een gebroken hak, … worden snel gemaakt aan een schappelijke prijs. Zo kan je je favoriete schoenen langer dragen en spaar je geld uit voor wat anders.
Je eigen lunchpakket maken
Om af te sluiten nog een klassieke, maar erg doeltreffende tip: maak je eigen lunch. Door dit enkele dagen per week te doen in plaats van een belegd broodje of slaatje te gaan kopen, bespaar je al snel 10 euro per week. Dit hoeft niet veel moeite te kosten; je kan ook de overschot van het vorige avondmaal als lunch gebruiken. Zo zijn je restjes verwerkt en is je bankrekening ook blij.