In tijden van de opwarming van de aarde, plastic soep in onze oceanen en steeds hogere prijzen voor afvalverwerking, kan je je de vraag stellen hoe je je eigen afvalberg kan verkleinen. Dit levert een win-winsituatie op voor iedereen; zelf minder afval hebben is goed voor je portemonnee én je doet er Moeder Aarde een groot plezier mee. De grote vraag is natuurlijk hoe je hier mee kan starten.
Vermijd overschotten
Een groot deel van onze afvalberg bestaat uit weggegooid voedsel. Vaak koop je teveel, laat je je verleiden door aanbiedingen om meer te kopen dan je nodig hebt of koop je nodeloze extra’s omdat je honger hebt tijdens het winkelen. Door deze aankopen te vermijden, ga je al een hoop minder afval produceren. Je kan dit doen door te winkelen met een boodschappenlijstje dat je vooraf maakt. Neem hier je tijd voor, zodat je kan nakijken welke voorraden er nog in je kast staan. Deze tip werkt natuurlijk enkel als je je ook aan je winkellijstje houdt wanneer je in de supermarkt bent.
Je kan ook restaurants en winkels helpen om overschotten te vermijden. Via de ‘too good to go’-app kan je aan een heel goedkope prijs de overschotten van je favoriete eethuisje of supermarkt aankopen. Je brengt dan je eigen doosjes mee om de restjes in te laten stoppen. Zo verspil je geen voedsel én produceer je geen afval.
Kies je verpakkingen bewust
Een andere manier om afval te vermijden is om producten die lang houdbaar zijn (zoals pasta, bloem en wasmiddel) in grote verpakkingen te kopen. Hierdoor heb je minder afval én dit is ook goedkoper. Je kan tegenwoordig ook steeds vaker ‘zero waste shops’ vinden. Wanneer je hier boodschappen doet, breng je je eigen (herbruikbare) bewaardozen mee. Door herbruikbare zakken te gebruiken, zowel voor grote boodschappen als voor je fruit en groenten, zorg je er ook voor dat de afvalberg niet groter wordt.
Overweeg tweedehandsaankopen
Zowel kleding, elektronica, boeken als huisraad kan je gemakkelijk tweedehands kopen. Spring eens binnen in je lokale kringloopwinkel of kijk online op websites zoals Vinted en tweedehands.be. In veel steden en dorpen vind je ook heel mooie tweedehandswinkels voor kledij. De kwaliteitscontroles zijn vaak streng, dus de kans is groot dat je hier voor een mooie prijs nog mooiere kleding een tweede leven kan geven.
Vermijd wegwerpproducten
Wegwerpproducten zijn vaak een gemakkelijkheidsoplossing, maar ze schaden ons milieu. Je kan al een groot verschil maken door kraantjeswater in plaats van flessenwater te drinken en je boterhammen in een brooddoos te stoppen in plaats van in aluminiumfolie. Gebruik voor feestjes of picknicks geen plastic glazen en bestek of kartonnen bordjes, maar ga voor “echt” servies en bestek. Wanneer je te weinig gerief in huis hebt om al je gasten van borden en glazen te voorzien, kan je misschien wel wat lenen bij buren of vrienden of kan je vast wat op de kop tikken in de kringloopwinkel.