Kinderen opvoeden is poepsimpel… tot je zelf mama of papa bent. Van op afstand lijkt het heel eenvoudig om je kinderen groot te brengen tot zelfstandige, beleefde wezentjes die goed weten wat wel en niet mag. Maar wanneer je zelf kinderen hebt, merk je vaak dat het eigenlijk toch niet zo gemakkelijk is. Als het een troost mag zijn; elke ouder zit wel eens met de handen in het haar. Met de volgende tips wordt het misschien toch net iets gemakkelijker om van je bengeltje terug een engeltje te maken.
Stel duidelijke regels
Een regel is pas een regel wanneer je kind ook effectief begrijpt wat je bedoelt. Het is dus belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt die niet voor interpretatie vatbaar zijn. “Braaf zijn” is een voorbeeld van een vage regel. Want wat is braaf zijn? De kans is groot dat jij en je partner dit begrip al voor een deel anders invullen. Dat maakt het voor je kind helemaal onduidelijk. Daarom is het een beter idee om heel duidelijk te formuleren wat je verwacht, bijvoorbeeld: “ik wil dat je naar me luistert wanneer ik jou iets vraag” of “ik wil dat je je speelgoed opruimt voor je met iets anders begint te spelen”.
Zorg dat jullie als partners dezelfde regels hanteren
Als je duidelijkheid wil scheppen voor je kind, moet je als ouders allebei dezelfde regels hanteren. Als je kind goed weet wat bij jullie allebei wel en niet mag, is de kans veel groter dat ze naar jullie zullen luisteren. Om deze tip te kunnen toepassen, is het belangrijk dat je met je partner communiceert. Dit kan je al doen nog voor je kindje geboren is. Welke dingen vinden jullie belangrijk? Door dit vooraf te bespreken is het veel gemakkelijker om later op één lijn te staan.
Wees consequent
Consequent zijn kan je op twee manieren invullen. Allereerst betekent consequent zijn dat je dezelfde regels volgt als degene die je oplegt aan je kinderen. Als je je kinderen aanleert dat ze niet mogen slaan, kan je hen zelf ook geen tik geven. Door het goede voorbeeld te geven, zullen je kinderen veel sneller leren wat mag en wat niet.
Vervolgens kan je consequent zijn ook begrijpen in termen van “volhouden”. Soms is het gewoon gemakkelijker om bepaalde opgelegde regels even te “vergeten”. Je bent moe, je hebt geen zin in gedoe, … Maar door af te wijken van de gemaakte afspraken, valt de duidelijkheid voor je kinderen weg. Waardoor zij dan weer meer geneigd zijn om de volgende keer niet te luisteren.
Hou rekening met de behoeften van je kindje
Kinderen willen “groot” zijn en zelfstandig kunnen beslissen over de dingen die ze belangrijk vinden. Natuurlijk bepaal jij als ouder wat er wel en niet kan, maar het loont om je kinderen ook zelf te laten beslissen over sommige kleine dingen. Zo kan je hen bijvoorbeeld laten kiezen tussen drie verschillende truien of twee verschillende opties voor het ontbijt. Door je kind medezeggenschap te geven, voelt het zich gewaardeerd en geliefd. Deze positieve gevoelens zorgen ervoor dat jullie band sterker wordt en je kleine uk ook meer geneigd is om naar jou te luisteren.