Kinderen en slapen, het lijkt voor de meeste ukjes geen vanzelfsprekendheid te zijn. Veel pasgeborenen ruilen de eerste weken hun dagen om met hun nachten, en ook nadien is het voor veel kindjes moeilijk om te gaan slapen, om een nachtje door te slapen, of om in hun eigen bedje te blijven liggen. Eerst en vooral al een kleine geruststelling; het is heel normaal dat jonge kinderen niet “doorslapen”. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Hier lees je alvast enkele tips om het slapengaan hopelijk al net iets vlotter te laten verlopen.
Slapengaan bij baby’s
Pasgeborenen hebben uiteraard nog geen vast ritme. Het ene kindje zal al sneller een dagstructuur gevonden hebben, waarin eten, slapen en wakker zijn elkaar afwisselen, maar voor andere kindjes duurt dit wat langer. En er zijn ook baby’s die wel houden van wat afwisseling, en die dus nooit een vast ritme zullen hebben tijdens hun eerste levensjaar. Al deze baby’s zijn perfect normaal, maar voor jou als ouder is het een uitdaging om hiermee om te gaan. Wat kan helpen om het dag-nachtritme van je kindje aan te passen aan dat van jou, is door je kleintje overdag in het licht te leggen, en ’s avonds in een donkere ruimte. Zet het wiegje dus gerust bij het raam. Je kindje zal ook in daglicht prima kunnen dutten. Op deze manier leert zijn of haar lichaampje wel het verschil tussen dag en nacht, en zul je merken dat je kindje doorheen de dag vaker alert zal zijn, en ’s avonds en ’s nachts meer zal slapen.
Slapengaan bij peuters
Wanneer je kindje wat ouder wordt, heeft het nog steeds nood aan 1 of 2 extra slaapjes per dag. Ondertussen kent hij het verschil tussen slapen en spelen wel, en het is belangrijk dat hij deze 2 goed van elkaar kan onderscheiden. In een speelparkje wordt vanaf nu alleen nog maar gespeeld, en niet meer geslapen. Een bedje dient om in te slapen, en niet om in te spelen. Verder zijn vaste slaapritueeltjes heel belangrijk, ook bij zo’n jonge kindjes. Probeer elke avond volgens een vast stramien te laten verlopen, zoals eerst pap drinken, dan tandjes poetsen, dan slaapzakje aan, dan nog een verhaaltje, en dan slapengaan. Deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je kindje meer geneigd zal zijn om te gaan slapen wanneer het slapenstijd is.
Slapengaan bij kleuters
Ook kleuters hebben nood aan duidelijkheid en structuur. Probeer je avonden zo rustig mogelijk te laten verlopen, en nog steeds volgens een vast stramien. Kleuters beleven veel doorheen de dag, dus geef je schattebout ook de tijd om nog eventjes over zijn dag te vertellen, zo kan hij zijn hoofdje leeg maken. Lees daarna nog even voor, en dan is het tijd om te gaan slapen.