Oef, de feestdagen zijn weer achter de rug. Er kan terug routine komen in de dagindeling van je gezin en je kunt het gewone leven weer opnemen. De kans is groot dat je na al die weken van feestgedruis een hele hoop speelgoed rijker bent. Misschien herken je het dan ook dat kinderen zoveel speelgoed hebben, dat ze niet meer weten met wat ze moeten spelen en zich alsnog gaan vervelen. Op het einde van de dag zit je dan met jengelende kinderen en een hoop rommel die opgeruimd moet worden. Je had je rustige avond vast wel anders voorgesteld … Hier lees je hoe het ook anders kan.
Schaarste als motivatie
Het is vast een kinderdroom: overspoeld worden met speelgoed. Maar eens het zover is, lijkt dit meer op een nachtmerrie. Alle soorten speelgoed raken door elkaar, niets is nog volledig, je kind is compleet overprikkeld. Bovendien komt het niet tot spelen omdat er teveel chaos is. Dit kun je vermijden door orde en chaos te creëren. Maak je geen zorgen, je hoeft Marie Kondo niet ter hulp te roepen. Door elk soort speelgoed in een aparte bak of doos te bewaren, schep je al voldoende orde. Nu is het tijd om schaarste te creëren. Dit doe je door het grootste deel van de speelgoedbakken ergens te stockeren waar je kind niet speelt. Dit kan bijvoorbeeld op de zolder of in een weinig gebruikte kamer zijn. Je biedt elk dagdeel slechts 1 of 2 dozen aan. Die kunnen na een tijdje ingewisseld worden voor andere dozen, als alles opgeruimd is natuurlijk. Door geen overdaad aan speelgoed aan te bieden, is het voor kinderen veel gemakkelijker om aan het spelen te gaan. De kans is groot dat ze de hele dag met hetzelfde soort speelgoed spelen. Fijn toch?
Opruimacties
Als je eens door het speelgoed van je kinderen gaat rommelen, vind je waarschijnlijk nog een hoop speelgoed en spelletjes terug die niet meer gebruikt worden. Deze spullen nemen plek in, waardoor het nieuwe speelgoed geen plaats heeft. Rommel dus regelmatig eens op, en laat je kinderen hier gerust bij helpen. Ze vinden het misschien wel fijn om hun oude speeltjes mee af te geven in de kringloopwinkel of bij een goed doel. Als alles nog in goede staat is, kun je ook proberen om het speelgoed te verkopen, online of op een tweedehandsmarkt. Met de centjes die hiermee verdiend worden, kunnen jullie eventueel iets leuks doen met het gezin.
Alternatieven
Een andere manier om een overdaad aan speelgoed te vermijden is door alternatieve cadeaus te voorzien of te vragen aan familie. Denk hierbij maar aan een toffe uitstap, een gezamenlijke knutselactiviteit, samen een pannenkoek gaan eten, enzovoort. Herinneringen blijven een leven lang en nemen geen plaats in, in je kasten.