Samenleven is niet vanzelfsprekend. Zeker wanneer er ook nog kinderen mee in je gezin komen, kan er veel druk op de relatie tussen jou en je partner komen te staan. Het lukt niet altijd om met deze druk om te gaan. Op dat moment beslissen jij en je partner om uit elkaar te gaan. Dat heeft een impact op jullie beiden, maar ook op jullie kinderen. Het brengt veranderingen met zich mee, en vraagt dus om aanpassingen. Hier lees je hoe je je kinderen verder kunt opvoeden nadat jij en je partner uit elkaar zijn gegaan.
Hoe leg je uit aan je kinderen dat mama en papa elk in een ander huisje zullen wonen?
Natuurlijk is de leeftijd van je kinderen van groot belang wanneer je aan hen gaat uitleggen dat hun leven er vanaf nu anders zal gaan uitzien. Toch zijn er enkele basisbeginselen die voor elk kind, van eender welke leeftijd, belangrijk zijn.
Zo is het heel belangrijk dat jullie eerlijke en duidelijke informatie geven. Wees er dus duidelijk in dat mama en papa uit elkaar gaan, en dat dat niet meer zal veranderen. Zorg er voor dat je kinderen weten dat ze niets aan deze situatie kunnen veranderen. Neem hierbij ook de schuldgevoelens van je kind weg; veel kinderen zijn ervan overtuigd dat zij de oorzaak van een scheiding zijn. Je mag regelmatig herhalen dat dat niet zo is. Neem verder de tijd om dit gesprek regelmatig een keertje aan te gaan. Zelfs maanden of jaren na een scheiding, kunnen kinderen hier nog vragen over hebben of hier hun gevoelens over willen delen. Laat dit zeker toe.
Hoe voed je op, samen met je ex-partner?
Het is niet omdat je ex-partner en jij uit elkaar zijn, dat jullie wegen volledig scheiden. Jullie hebben samen kinderen, en blijven dus partners in het ouderschap. Daarom is het belangrijk dat jullie elkaar respectvol blijven behandelen, niet slecht over elkaar praten en geen ruzie maken in het bijzijn van jullie kinderen. Vaak is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je merkt dat dit niet lukt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen om een woonregeling en afspraken op papier te zetten. Het is, zeker in het begin, erg wennen om je kinderen minder vaak te zien. Veel ouders zijn dan geneigd om hun kinderen minder naar hun grootouders of vriendjes te laten gaan in “hun” week, omdat ze dan tijd missen met hun grootste schatten. Het is echter belangrijk om je kind nog kind te laten zijn. Kwaliteit staat hier dan ook ver boven kwantiteit; je hoeft niet per se meer tijd met je kind door te brengen, maar zorg ervoor dat de tijd die jullie samen doorbrengen, kwalitatief en aangenaam is.
Ten slotte is het nuttig om af en toe een overlegmoment met je ex in te plannen. Bespreek zeker belangrijke dingen in het leven van jullie kinderen, zoals hun studie- en schoolkeuze.