Veel kindjes zijn uit zichzelf al van jongs af aan heel beweeglijk. Ze willen op ontdekking gaan en doen dat al kruipend, klimmend en zich omhoog trekkend. Dat is soms niet vanzelfsprekend voor je bezorgde moeder- of vaderhart, maar eigenlijk kun je deze beweeglijkheid best zoveel mogelijk aanmoedigen. Niet alleen is het heel gezond om te bewegen (en hierbij geldt zeker dat jong geleerd, oud gedaan is!), maar het helpt je kindje ook om zich op motorisch vlak goed te kunnen ontwikkelen en om een degelijk evenwichtsgevoel te creëren. Bovendien helpt regelmatig bewegen, liefst in de buitenlucht, ook om een betere weerstand op te bouwen. Niets dan voordelen dus! Hier lees je hoe je je kindje kan motiveren en stimuleren om zelfs op jonge leeftijd al beweeglijk te zijn.
Bewegen met een baby
Een baby gebruikt beweging om zichzelf en zijn omgeving te leren kennen. Dat maakt dat beweging zelfs voor deze allerkleinsten al heel belangrijk is. Probeer je kleintje dus al snel wat tijd op zijn buikje te laten doorbrengen, zo leert hij zijn rug te ontwikkelen en leg je de basis om te leren zitten en kruipen. Let er wel op dat je je baby niet overbelast. Merk je protest op, stop dan met de oefening die je aan het doen bent.
Stimuleer je kleintje om zijn hoofdje omhoog te houden, bijvoorbeeld door een rood speelgoedje een beetje boven ooghoogte te houden wanneer je baby op zijn buikje ligt. Rood is een van de kleuren die een jonge baby al kan waarnemen, en zal dus voor interesse zorgen. Je kunt ook attributen gebruiken wanneer je uk op zijn rug ligt, om hem te leren grijpen. Stimuleer hem met woorden, dat is goed voor de band met je kindje.
Bewegen met een peuter
Nu je kleintje wat groter wordt, worden zijn bewegingen dat ook. Laat hem zoveel mogelijk op blote voetjes ronddartelen en zorg ervoor dat je woning “peuterproof” is, want nu hij leert kruipen, stappen en klimmen, liggen er ook wel wat gevaren op de loer. Laat je kindje zich gerust optrekken aan meubels en op de trap klimmen. Uiteraard is het belangrijk om altijd in de buurt te zijn om een oogje in het zeil te houden. Je hoeft niet bang te zijn voor valpartijen. Door te vallen leert je kindje zijn evenwicht te trainen en leert hij ook om goed neer te komen. Dat zal later nog goed van pas komen. Neem je kindje zeker mee wanneer je in de buurt een boodschap wil gaan doen. Door zelf te wandelen, traint hij zijn spieren en leert hij de buitenwereld kennen. Peuters zijn ook dol op balspelletjes. Op deze leeftijd kun je ook al proberen om een loopfiets te introduceren. Wat fijne motoriek betreft, vinden jonge kindjes het heel leuk en spannend om spulletjes uit een doos te halen en er weer in te stoppen. Ook blokken blijven het op deze leeftijd nog heel goed doen. Door samen een zo hoog mogelijke toren te bouwen, versterken jullie meteen jullie ouder-kindband.