Opvoeden is niet altijd even eenvoudig. Je peuter, kleuter of kind kan behoorlijk zwaar tegenwerken als iets hem of haar niet zint en driftbuien kunnen een ware hel zijn. Soms zit je als ouder met de handen in het haar en heb je zin om het uit te schreeuwen. Dit is echter een aanpak die maar weinig effect zal hebben op je zoon of dochter. Voor een kind geldt dat negatieve aandacht ook aandacht is en bij gevolg een soort van beloning. Het enige wat je dus doet is het slechte gedrag verder stimuleren. In plaats van kwaad te worden en je kind negatief te benaderen als het stout is, doe je er beter aan om je kind positief te benaderen wanneer het iets goed doet.
Opvoedingstips, maak bewust tijd voor opvoeding
Natuurlijk hoort opvoeding bij het dagelijkse leven en ben je er dag in dag uit onbewust mee bezig wanneer je kinderen hebt. Toch is het goed om er af en toe bewust bij stil te staan. Hoe voed je momenteel op, wat kan er anders of beter, hoe wil je opvoeden en hoe reageert je kind op jouw opvoedingswijze? Neem tijd om je eigen opvoeding onder de loep te nemen. Heb je de neiging om je kind positief te benaderen? Beloon je positief gedrag en prijs je het wanneer het iets kan? Geef je het genoeg aandacht of heb je het zo druk dat je vaker vraagt om je even gerust te laten dan iets anders?
Opvoedingstips, zorg voor een brede basis
Je kent de uitdrukking ‘jong geleerd is oud gedaan’ vast wel. Daar zit heel wat waarheid in. Zorg er daarom voor dat je kind al vanaf een jonge leeftijd een scala aan impulsen en invloeden krijgt. Dit kan zowel op muzikaal, cultureel, intellectueel als sociaal vlak. Als volwassenen hebben we al snel vooroordelen omdat iets voor ons onbekend is. Als kind gebeurt dit niet. Nieuwe dingen zijn spannend en boeiend in plaats van bedreigend. Hoe meer je kind dus ontdekt als het jong is, hoe meer het later mensen en gebeurtenissen die rond zich gebeuren zal kunnen plaatsen op een correcte manier. Daar is niet enkel je kind bij gebaat, maar ook heel zijn of haar omgeving.
Opvoedingstips, vraag om je kind zijn of haar mening
Bij een kind van 2 jaar is het natuurlijk absurd om steeds de mening van je kleintje te vragen, maar zodra je kinderen wat ouder worden, is het wel een goed idee. Wanneer je regels maakt en dingen gaat verbieden, is dit vaak een bron van frustraties voor je zoon of dochter. Het kind begrijpt niet waarom iets niet mag en denkt dat dit enkel zo is om hem of haar een hak te zetten. Met je kind praten, luisteren naar zijn gevoelens en mening en uitleggen waarom die regels belangrijk zijn en vanwaar ze komen, kan heel wat conflicten vermijden. Natuurlijk moet je kind niet vroeg naar bed omdat jij het beu bent of wil straffen, het heeft gewoon slaap nodig. Maar als je dat niet vertelt, is de kans groot dat bedtijd een groot gevecht wordt.