Surfen is zo’n sport die echt tot de verbeelding spreekt. Je linkt het aan zonnige stranden, hoge golven en misschien ook aan een soort van waaghalzerij. Toch is deze sport steeds populairder aan het worden. Misschien zit de animatiefilm ‘Surf’s Up’ daar voor iets tussen. Of dromen we gewoon graag weg bij het idee van stoere surfboys en knappe surfgrieten? Hier lees je alles wat je wil weten over deze coole sport.
Wat is golfsurfen?
De term surfen is afkomstig van het Engelse ‘surf riding’, wat zoveel wil zeggen als het rijden over de golven van de zee of van de oceaan. Het is de eerste vorm van boardsporten, waarvan alle andere sporten met een bord op het water of in de sneeuw, zoals windsurfen, kitesurfen, snowboarden en wakeboarden afgeleiden zijn. Het idee achter golfsurfen is dat je gebruik maakt van de steilheid van de voorzijde van een golf om snelheid te kunnen maken met je surfboard. Op het moment dat je snelheid aan het maken bent, is het de bedoeling om allerlei trucjes uit te voeren.
Waar is het ontstaan?
Waar de surfsport juist is ontstaan, is niet bekend. Er wordt vermoed dat er de eerste keer gesurft werd in Polynesië of in Peru. Ook Hawaï zou aan de bakermat van het surfen kunnen liggen. Op de Hawaïaanse eilanden wordt nog steeds erg veel gesurft en krijgt deze sport ook een religieuze connotatie. Zo moet er een offer gebracht worden voor er een surfplank gemaakt mag worden en zijn bepaalde surfboards alleen maar te gebruiken door mensen uit een bepaalde klasse. Het zijn dan ook 3 Hawaïaanse prinsen die de sport bekend hebben gemaakt in de Verenigde Staten, meer bepaald in Californië. De eerste surfplanken werden waarschijnlijk van hout of riet gemaakt, maar de meest recente planken worden vervaardigd uit polyurethaan of polystyreenschuim, dat wordt bedekt met een kunstharslaag. Waar in Hawaï een plank oorspronkelijk zo groot mogelijk moest zijn (hoe groter je plank, hoe hoger je aanzien), worden de meeste surfboards nu zo klein mogelijk gemaakt, omdat je hierdoor veel meer bewegingsvrijheid hebt.
Waar ligt het surfersparadijs?
Surfen kun je overal ter wereld doen. Overal waar de golven hoog genoeg zijn en er plek genoeg is om met je surfboard over de golven te rijden, is het in principe goed om te surfen. Natuurlijk zijn er sommige plekken geschikter of mooier dan andere om te gaan surfen. Zo staat Australië terecht erg bekend als surfersparadijs, inclusief afgetrainde surfboys- en girls. Vooral de Gold Coast is de hemel op aarde voor surfers. Ook Oahu in Hawaï, waar het surfen misschien is ontdekt, is nog steeds een waar surfersparadijs. Wel alleen voor getrainde surfers, want de golven zijn er niet te onderschatten. Ook op Fuerteventura en in Zuid-Afrika kun je als surfer je hartje ophalen, maar even goed in Ierland of in Frankrijk.