Het clichébeeld van een zakenvrouw
Wanneer je het woord ‘zakenvrouw’ hoort, zie je misschien een ietwat oudere dame in mantelpak met een streng gezicht voor je. De kans is groot dat je haar karaktereigenschappen toeschrijft die niet altijd positief zijn. Misschien denk je aan ‘dominant’, ‘hard’ of ‘koud’. Waar komen deze vooroordelen vandaan?
Het ontstaan van dit clichébeeld
Het is moeilijk te achterhalen waar deze negatieve connotatie vandaan komt. Mogelijks vindt het zijn oorsprong in de gedachte dat vrouwen ‘zacht’, ‘moederlijk’ en ‘lief’ moeten zijn. Dat ze thuis voor de kinderen moeten zorgen of op zijn minst een zorgende job moeten uitoefenen. Dit staat haaks op het beeld van een zelfstandige zakenvrouw die haar eigen beslissingen neemt en de leiding uitoefent over anderen, mogelijks ook over mannen.
Eigenschappen van een goede zakenvrouw
Als je op zoek gaat naar de eigenschappen die een goede zakenvrouw moet hebben, kom je meestal eenzelfde omschrijving tegen: assertief, stressbestendig, zelfzeker, energiek en soms ook agressief. Buiten ‘agressief’ zijn dit stuk voor stuk eigenschappen die door de publieke opinie eerder positief onthaald zullen worden. Bovendien zijn het ook eigenschappen die eigen zijn aan de meeste vrouwen.
De moderne zakenvrouw is een multitasker
Waar succesvolle zakenvrouwen vroeger misschien moesten kiezen tussen een gezin of hun carrière, is er nu een combinatie van beide mogelijk. Vrouwen staan erom gekend dat ze goed kunnen multitasken, en veel vrouwelijke ondernemers zijn hier het schoolvoorbeeld van.
Dit wordt ook steeds meer gewaardeerd. Veel invloedrijke vrouwen geven tegenwoordig bewust een aanzet om de buitenwereld te tonen dat dit mogelijk is. Herinner je je de vrouwelijke minister in Canada nog die haar baby borstvoeding gaf terwijl ze in het Parlement zetelde?
Zakenmannen versus zakenvrouwen
Zakenmannen en zakenvrouwen verschillen niet zo gek veel van elkaar. Ze zijn over het algemeen allebei zelfzeker, creatief en ondernemend. Ze werken doelgericht en zelfstandig.
Mannen zijn over het algemeen wat meer sturend, maar vrouwen kunnen vaak beter om met de sociale context van een bedrijf.
De moderne zakenvrouw is de toekomst
Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om als zelfstandig ondernemer te beginnen. Dit wordt dan ook aangemoedigd en gefaciliteerd door de overheid. Er zijn startersgidsen, subsidies, adviseurs voor startende ondernemers, …
Dit is ook mogelijk omdat ons eeuwenoud beeld over ‘man’ en ‘vrouw’ zijn aan het veranderen is. Vrouwen gaan, net als mannen, studeren en schuwen de meer “mannelijke” studierichtingen niet meer.
Vrouwen mogen nu ondernemen en mannen steken hun handen uit de mouwen bij het huishouden en de zorg voor de kinderen. Er bestaat niet enkel moederschapsrust, maar ook vaderschapsverlof. Zeker in de Scandinavische landen is men hier heel erg op aan het inzetten.
Zijn zakenvrouwen dan onuitstaanbaar? Uiteraard niet. De gemiddelde zakenvrouw is anno 2021 een vrouwelijke ondernemer die een kleine tot middelgrote zaak uit de grond stampt en deze met veel liefde en kennis uitbouwt. Het kan je buurvrouw, je nichtje of je partner zijn. Een toegewijde moeder of een jong spring-in-’t-veld. Of wie weet… allebei?