Een grote stap
Wanneer de eerste schooldag van je kindje dichter bij komt, weet je dat ook die andere grote stap met rasse schreden nadert: potjestraining. Een spannend moment, voor zowel ouder als kind. Een stap die je best goed voorbereidt, samen met de andere mensen die mee voor je kindje zorgen. Eens je eraan begint, moet je immers overal doorzetten; bij de grootouders, in de crèche, bij de onthaalmoeder, op familiebezoek, …
Wat is zindelijkheid?
Zindelijkheid is niet enkel “naar het potje gaan”. Het wil zeggen dat je kind eerst en vooral voelt dat er pipi of kaka op komst is en dan de stap zet om op tijd naar het potje te gaan. Daar aangekomen, moet hij of zij zich nog van kleding en ondergoed ontdoen, op het potje gaan zitten, pipi of kaka doen, zich (laten) verschonen, kleding terug aandoen of omhoog trekken en verder gaan met spelen. Het is dus een heel leerproces dat niet van de ene op de andere dag lukt.
Vanaf wanneer is je kind er klaar voor?
Zoals bij alle aspecten van opgroeien, is elk kind anders. Het ene kind kan op 1.5 jaar al voelen wanneer hij of zij naar het potje moet, bij het andere kind is dit proces nog niet gestart wanneer het eerste kleuterklasje in zicht is. Jongens zijn vaak net iets later zindelijk dan meisjes.
Kort door de bocht kan je met zindelijkheidstraining starten wanneer je kind begrijpt wat de bedoeling van het potje is en er interesse in toont, het kan aangeven dat hij naar het potje wil, zelfstandig kan gaan zitten en rechtstaan en voelt wanneer hij moet plassen of aan het plassen is.
Starten met potjestraining
Potjestraining kan stresserend zijn, maar probeer er toch iets leuks van te maken en neem er zeker je tijd voor. Eerst en vooral is het belangrijk dat je kindje kennismaakt met het potje; leg uit waar het voor dient, laat je kindje er eens op gaan zitten (dat mag gewoon met kleren aan zijn), lees eens een verhaaltje voor wanneer je uk op het potje zit. Je mag je kind ook zeker belonen met een enthousiaste ‘bravo’ wanneer hij of zij flink op het potje is gaan zitten. Vervolgens kan je je kindje met blote billen op het potje laten plaatsnemen. Probeer ervoor te zorgen dat het potje niet koud aanvoelt, want dat kan onaangenaam zijn. Prijs je peuter wanneer hij blijft zitten, ook als hij nog geen pipi of kaka heeft gedaan. Met kleine stapjes kom je het verst.
Je kindje moet leren om langere tijd op het potje te blijven zitten, maar niet meer dan 10 minuten aan een stuk. Je kan het blijven zitten aangenamer maken door een liedje te zingen of een boekje te lezen.
Wanneer je hummel pipi of kaka gedaan heeft, mag je hier superenthousiast op reageren. Op deze manier stimuleer je dit gedrag.
Probeer om vaste “potjestijden” in te bouwen, dat doen ze op school ook. Zo kan je bijvoorbeeld elk uur even aanbieden om op het potje te gaan. Verplicht je kindje er niet toe, en werk eventueel met luierbroekjes.
Geduld is een schone deugd
Neem je tijd voor potjestraining. Het is niet erg dat je kind wat tijd nodig heeft om te wennen aan deze nieuwe stap. Met geduldig zijn en verbaal belonen zal je snel je doel bereiken!