Wanneer de schoolpoorten in september weer open gaan, beginnen ook de virussen weer te circuleren. Dat heeft met veel verschillende factoren te maken. Zo wordt het natter en kouder, zitten we vaker met veel mensen tegelijkertijd ergens binnen en wordt er minder verlucht. Omdat we minder buiten komen en minder vitamine D opnemen, worden we ook vatbaarder om ziek te worden. Een verkoudheid hier en daar kun je waarschijnlijk niet vermijden, maar een griep of longontsteking loop je liever niet op. Hier lees je hoe je je kans op een gezonde herfst en winter kan vergroten.
Natuurlijke vitamines
Je kunt overwegen om in de herfst en in de winter extra vitamines te nemen die je bij de apotheker kunt kopen. Maar het kan ook veel gemakkelijker. Moeder Natuur schenkt ons namelijk een heel aantal kruiden en producten die er ook voor kunnen zorgen dat jij in goede gezondheid kunt blijven. Denk hierbij maar aan tijm. Tijm wordt vaak in medicijnen gebruikt, maar het smaakt ook heerlijk in ovenschotels en stoofpotjes. Als je van de smaak houdt, kun je er ook thee mee maken. Tijm wordt al sinds de oudheid gebruikt om mensen mee te genezen. Het helpt niet alleen tegen ontstekingen en krampen, maar het zou er ook voor zorgen dat je luchtwegen weer open gaan. Bovendien zou tijm ook bijdragen aan een goede nachtrust, wat cruciaal is om gezond en fit te blijven. Maak ook zeker gebruik van de droge dagen om te genieten van de prachtige natuurfenomenen die de herfst en winter meebrengen. Al wandelend neem je toch nog een beetje vitamine D op en blijf je ook in beweging, wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en cholesterol.
Heerlijke honing
Als je dan toch een potje thee met tijm maakt, kun je er meteen een schepje honing aan toevoegen. Uiteraard gaat het dan om biologische honing of honing die je bij de imker haalt, geen honing uit een fabriek. In honing zitten namelijk enzymen die de strijd tegen bacteriën aangaan en die schimmels afremmen. Verder bevat honing ook flavonoïden en antioxidanten, die ervoor zorgen dat je beschermd wordt tegen hart- en vaatziekten. Bij keelpijn kan een lepeltje honing verzachtend werken. Honing zorgt er ook voor dat je meer witte bloedcellen gaat aanmaken. Die witte bloedcellen zijn je beschermers tegen microben die je lichaam willen binnen dringen. Verder draagt honing bij aan een gezonde darmflora. Die darmflora wordt steeds meer bekeken als een bepalende factor om gezond te blijven. Het is dus heel belangrijk om hier goed zorg voor te dragen. Hou er wel rekening mee dat de heilzame werking van honing verloren gaat wanneer hij warmer wordt gemaakt dan 40° Celsius. Dat lepeltje honing in je thee zal dus weinig effect hebben. Maar thee in je yoghurt of op je boterham is erg lekker, en dus ook erg gezond.