Gember is een beetje zoals koriander, ofwel ben je er dol op, ofwel vind je het afschuwelijk. De ene persoon is ervan overtuigd dat gember een krachtige geneeskundige werking heeft, de ander vindt dit allemaal lariekoek. In dit artikel lees je of gember echt gezond is, en waarvoor je het kunt gebruiken.
Wat is gember?
Gember is de wortelknol van de gemberplant. Het heeft een citroenachtige, scherpe en kruidige smaak. Mensen die niet van gember houden, zullen het omschrijven als een zeepsmaak. Hou je wel van gember, dan waardeer je waarschijnlijk de frisse citrussmaak van deze knol. Je vindt gember in verschillende vormen terug. Zo kun je de knolletjes van de gemberplant kopen, maar ook gemberpoeder, gemberbier, gekonfijte gember of gemberthee.
Voordelen van gember
Of je het nu wil geloven of niet, gember biedt tal van voordelen voor je lichaam. Een groot deel daarvan is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Een van de meest gekende geneeskrachtige werkingen van gember is dat ze je maag kalmeert. Daarom wordt gember vaak gebruikt bij klachten van misselijkheid en reisziekte. Ook mensen die misselijk zijn na chemotherapie zouden gebaat zijn bij het opeten van gember.
Verder is het ook wetenschappelijk bewezen dat gember ontstekingsremmend werkt en daardoor als pijnstiller kan dienen. Dat komt omdat gember een afremmend effect heeft op de aanmaak van prostaglandines en leukotriënen, stoffen die een rol spelen bij het ontstaan van ontsteking en pijn in ons lichaam.
Ook mensen die aan diabetes lijden zouden heel erg gebaat kunnen zijn bij het gebruik van gember. Gember zorgt namelijk voor een betere insulinegevoeligheid en een verhoogde glucoseopname in je perifeer vet- en spierweefsel. Bovendien verbetert gember ook de koolhydraat – en vetstofwisseling in je lichaam.
Gember als brainfood
Niet alleen voor de algemene werking van je lichaam, maar ook voor de werking van je hersenen en je geheugen zou gember een weldadig effect hebben. Dit komt omdat gember de concentraties van noradrenaline, adrenaline, dopamine en serotonine in je hersenen verhoogt. Hierdoor kun je je beter focussen en gaan je cognitieve functies er op vooruit. Gember zorgt er ook voor dat je geheugen beter gaat werken, omdat het de concentratie van de neurotransmitter in je hersenen verhoogt die ervoor zorgt dat je beter kunt leren en onthouden.
Hoe gember in je voeding verwerken?
Wanneer je van de smaak van gember houdt, is het zeker een boost voor je gezondheid wanneer je dagelijks thee drinkt met verse gember in. Vooral in combinatie met citroen is dit een vitaminebommetje. Vind je de smaak van verse gember onaangenaam overheersend? Dan kun je een gemberknolletje mee koken met je curry en hem eruit halen wanneer je gaat eten. Ook gemberpoeder is in dit geval een optie. De smaak hiervan is veel minder overheersend en de voordelen ervan quasi even groot als die van een verse gemberknol.