Iedereen heeft wel eens last van kwaaltjes, zeker in de koude en natte herfst – en wintermaanden. Veel mensen proberen deze pijntjes of irritaties te bestrijden met medicijnen of supplementen uit de apotheker, maar je kan hiervoor ook beroep doen op Moeder Natuur. Er bestaan namelijk veel heilzame kruiden die een geneeskrachtige of helende werking hebben. Hieronder vind je er een aantal terug.
Brandnetel
Waarschijnlijk denk je bij brandnetels aan dat vervelende groene onkruid dat voor veel jeuk en irritatie zorgt wanneer je de blaadjes aanraakt. Toch heeft deze plant ook veel goede kenmerken. Wanneer je de bladeren van een brandnetel droogt of kookt, bieden ze veel voordelen voor je gezondheid. Brandnetel zou helpen om ontstekingen tegen te gaan, je bloeddruk te doen dalen en de werking van je lever en nieren te verbeteren. Je kan gemakkelijk thee maken van de gedroogde brandnetelblaadjes.
Gember
De wortel van de gemberplant zorgt vooral dat je verkoudheidsklachten sneller verdwijnen en helpt bij misselijkheid en maagkrampen. Bovendien stimuleert gember de bloedsomloop. Je kan gember zo eten, maar je kan er ook thee van maken. Er bestaan ook pilletjes met gemberextract.
Kamille
Kamille vind je ook vooral terug in de vorm van thee. De gedroogde bloempjes van de kamilleplant ontspannen je zenuwen en spieren. Bovendien staat kamille bekend om zijn anti-bacteriële werking en helpt het ook om je verkoudheidsklachten te verzachten. Ook bij maaglast kan kamillethee verlichting bieden.
Kaneel
Kaneel is niet echt een kruid; het is eigenlijk gedroogde boomschors van de kaneelboom. Toch staat hij bij in dit lijstje omdat kaneel een goed hulpmiddel is tegen tal van kwaaltjes. Kaneel verbetert je bloedsomloop en verlicht menstruatiepijn. Ook bij maaglast kan kaneel soelaas bieden.
Munt
Een muntplant vraagt heel weinig verzorging. Je kan hem dus gemakkelijk thuis planten. Pas er wel mee op, want munt gaat snel woekeren. Toch kan het een groot voordeel zijn om altijd munt bij de hand te hebben. De blaadjes van deze plant bestrijden hoofdpijn en helpen ook goed wanneer je je misselijk voelt. Een kopje verse muntthee na de maaltijd helpt je om je eten goed te laten verteren. En het is nog lekker ook!
Peterselie
Je zou het dit kruid niet aangeven, want vaak wordt hij enkel gebruikt om je bord wat achteloos te versieren. Maar peterselie zit bomvol vitamine C, vitamine A, calcium, ijzer en magnesium. De blaadjes zorgen ervoor dat je geen slechte adem (meer) hebt en bevorderen je spijsvertering. Peterselie zou ook helpen bij bloedarmoede en je cholesterol doen verlagen.
Salie
Salie geeft je eten niet alleen een lekkere, speciale smaak, het biedt ook andere voordelen voor je gezondheid. De blaadjes en bloemen van de salieplant helpen je ontspannen en bevorderen je nachtrust. Salie zou ook je spijsvertering ondersteunen, bloedzuiverend werken en je hoest bestrijden. Je kan salie drinken in theevorm, maar de blaadjes smaken ook lekker bij gerechten met vlees en vis.
Venkel
Een kruid dat ook lekker smaakt bij je avondmaal is venkel. Deze plant met een anijsachtige smaak wekt je eetlust op en verlicht maagkrampen. Ook wanneer je keelpijn hebt of moet hoesten, kan venkel je er weer bovenop helpen.