Heb je al eens gehoord van kurkuma? Deze knalgele specerij is bezig aan een opmars in onze contreien. Kurkuma zou tal van voordelen kunnen bieden voor je gezondheid. Daarom kom je het steeds meer tegen in het straatbeeld. Kurkuma in je koffie bijvoorbeeld. Of kurkuma in tabletjes als een soort van vitamine. Maar loont het de moeite om mee te gaan met de kurkuma-trend?
Wat is kurkuma?
Kurkuma is een specerij dat afkomstig is van de wortel van een plant, de Curcuma longa. Deze plant lijkt op de gemberwortel. Kurkuma wordt ook Indiase geelwortel, koenjit, Indiase saffraan of tarmeriek genoemd. Curcuma vind je vooral terug in poedervorm. Het is dan geel van kleur. Kurkuma smaakt een beetje bitter en wordt vaak gebruikt om etenswaren meer kleur te geven. Het is bijvoorbeeld een vast onderdeel van kerriepoeder.
Kurkuma als antioxidant
Kurkuma staat bekend als een krachtig antioxidant. Het wordt vaak gebruikt als ontstekingsremmer of om wondjes sneller te doen genezen. Kurkuma zou positieve effecten kunnen bieden wanneer je lijdt aan eczeem, artrose of reuma. Het zou verder ook pijnstillend werken.
Kurkuma als hulpje voor je spijsvertering
Een ander positief aspect van kurkuma is dat het je spijsvertering een duwtje in de rug geeft. Het helpt om vetten beter te verteren en zorgt er ook voor dat je je minder opgeblazen en winderig voelt. Bovendien helpt kurkuma om je lever te ontgiften.
Kurkuma voedt je brein
Kurkuma zou ook positieve effecten hebben op de werking van je hersenen. Het bevordert namelijk de aanmaak van neurotransmitters. Dit helpt om depressies te bestrijden en vertraagt de veroudering van je brein. Hierdoor zou je geheugen verbeteren en het zou zelfs het ontstaan van Alzheimer kunnen voorkomen of toch zeker kunnen vertragen.
Kurkuma en diabetes
Kurkuma zou ook heel nuttig zijn voor mensen die lijden aan diabetes type 2, omdat het helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Kurkuma ondersteunt ook een goede werking van je nieren, en dit is belangrijk om je bloedglucose te reguleren. Ook wanneer je nog geen diabetes hebt, maar wel prediabetes (het stadium voor het doorbreken van diabetes), is het innemen van kurkuma een goed idee. Omdat kurkuma zo’n positief effect heeft op je suikerspiegel, helpt het te voorkomen dat je alsnog diabetes zou krijgen.
Kurkuma strijdt mee tegen kanker
Er zijn aanwijzingen dat kurkuma de groei van bepaalde kankers zou kunnen vertragen. Wanneer je kurkumasupplementen gebruikt in combinatie met radio- en chemotherapie, zouden er meer cellen gedood worden en minder uitzaaiingen zijn dan wanneer je geen kurkuma gebruikt. Je mag echter geen kurkuma opnemen op de dagen dat je radio- of chemotherapie krijgt, omdat deze specerij de werking ervan kan beïnvloeden.
Nadelen van kurkuma
Kurkuma heeft helaas niet enkel positieve effecten. Het kan bijvoorbeeld de werking van medicatie versterken of verminderen. Let dus altijd op wanneer je medicatie moet nemen en vermeld het ook aan je arts en apotheker wanneer je kurkumasupplementen gebruikt.
Kurkuma verlaagt je bloedstolling en je suiker. Wanneer je bloedverdunners neemt, blijf je dus beter ver weg van deze geelwortel.