Steeds meer Belgen kiezen voor een gezonde levensstijl. Men eet meer groente en fruit, drinkt veel water en beweegt regelmatig. De vele kookprogramma’s en kookboeken over gezond eten zijn zeker inspirerend. Een gezond ontbijt maakt deel uit van de zogeheten ‘healthy lifestyle’. Maar wat is nu echt een gezond ontbijt? We vertellen het je in dit artikel!
Een gezond ontbijt: een goed begin van de dag
Met een gezond ontbijt kies je voor een goed begin van de dag. Gemiddeld krijg je tijdens deze maaltijd ongeveer 300 tot 400 kcal binnen. Volkerenbrood mag eigenlijk niet ontbreken op de ontbijttafel. Het zit namelijk vol goede vetten en vitamine A, D en E. Hou bij het kiezen van een gezond ontbijt ook rekening met het beleg. Pindakaas, 30+ kaas, zuivelspread of hüttenkäse is altijd een goede keuze. Heb je even geen zin in dit beleg? Dan is avocado, een gekookt ei of stukjes fruit ook een goede keuze. Drink bij je gezonde boterham halfvolle zuivel, zoals melk of karnemelk.
Gezonde alternatieven voor brood
Misschien heb je een dagje geen zin in volkerenbrood. Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven, zoals havermout en muesli. Combineer een bakje muesli eventueel met stukjes fruit of noten. Ook yoghurt met muesli of een bakje Brinta is een prima keuze om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Wat je ook kiest: neem de tijd voor je ontbijt. Het is zonde om in een snel tempo je ontbijt naar binnen te werken aangezien je het eten dan amper proeft. Heb je ’s ochtends te weinig tijd voor een uitgebreid ontbijt? Zet dan de wekker iets eerder of maak de avond ervoor alvast je ontbijt klaar. Leg het in de koelkast en je kunt in de ochtend lekker smullen!
Lees ook: waarom moet jij kiezen voor een landelijke keuken?
Ontbijt zo gevarieerd mogelijk
Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten. In dat geval wordt je ontbijt pas echt gezond. Misschien heb je een specifiek ontbijt waar je iedere ochtend van geniet. Er is niets mis mee om dat een paar dagen te eten, maar probeer ook eens wat anders. Wissel je volkerenboterham bijvoorbeeld eens in voor muesli met noten en/of een eitje erbij. Het is minstens zo lekker, en het levert je een grote variatie aan voedingsstoffen op.
Lees ook: wat is een blaasontsteking en hoe kom je er vanaf?
De positieve effecten van een gezond ontbijt
Een gezond en voedzaam ontbijt is vaak zelfgemaakt. Snij daarom zelf je stukjes fruit en gooi ze bijvoorbeeld in de blender om een heerlijke smoothie te maken. Let altijd goed op het aantal suikers in ontbijtproducten. Cornflakes en muesli zien er op de verpakking vaak gezond uit, maar bevatten helaas best veel suikers. Kijk daarom altijd even op de verpakking en kies bij voorkeur voor granen met niet of nauwelijks toegevoegde suikers. Je kunt het beste drie verschillende soorten ontbijt per week nuttigen. Daarmee kies je voor variatie en gaat deze belangrijke maaltijd van de dag nooit vervelen. Bovendien merkt je lichaam al vrij snel de gunstige effecten van een gezond ontbijt:
- Je hebt minder buikvet
- Je hebt meer energie
- Je hebt minder trek tussen de maaltijden door
Je ziet er jonger, frisser en gezonder uit