Proficiat! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dat betekent dat je al enkele selecties hebt doorstaan, zonder dat je hier stress voor moest hebben. Wanneer je uitgenodigd wordt op een selectiegesprek, wil het zeggen dat je potentiële toekomstige werkgever je cv alvast interessant vond en aangesproken werd door je motivatiebrief. Bovendien mag je veronderstellen dat je het al gehaald hebt van een heel aantal andere kandidaten. Als dat geen boost voor je zelfvertrouwen is! Dat komt goed van pas, want dat zelfvertrouwen zal je nodig hebben tijdens je gesprek. Waar je verder nog op moet letten, lees je hier.
Onuitwisbare eerste indruk
In de volksmond wordt gezegd dat je geen tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken. Ergens klopt dat wel. Deels heb je natuurlijk al een eerste indruk gevormd met de cv en motivatiebrief, maar je fysieke verschijning tijdens zo’n eerste gesprek doet natuurlijk ook veel. Wil dat zeggen dat je een echte schoonheidskoningin of knappe bink moet zijn om een job binnen te rijven? Natuurlijk niet! Wel is het belangrijk om netjes voor de dag te komen met propere, gepaste kledij. Zorg ervoor dat je haren in de plooi liggen en dat je geen last hebt van onaangename geurtjes. Met muntjes, mondspray en deo ben je alvast goed vertrokken. Verder is het belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt zonder arrogant over te komen. En een beleefde, stevige handdruk is alvast een goede start van jouw sollicitatiegesprek.
Ken je toekomstige werkgever
Wanneer je op gesprek gaat bij je (hopelijk) nieuwe werkgever, is het belangrijk dat je weet voor welk bedrijf je solliciteert. Wat doet dit bedrijf? Wat is hun visie? Voor welke functie solliciteer jij en wat houdt die functie juist in? Welke troeven van dit bedrijf spreken jou juist aan? Waarom pas jij binnen dit bedrijf? Al deze vragen zijn vragen die misschien aan jou gesteld kunnen worden. Het zijn ook vragen die belangrijk zijn voor jezelf. De antwoorden hierop bepalen namelijk niet alleen voor dit bedrijf of ze met jou willen samenwerken, maar beslissen ook voor jou of jij mee in dit bedrijf wil stappen.
Oefenen, oefenen, oefenen
Veel werkgevers stellen gelijkaardige vragen tijdens een eerste selectiegesprek. Deze vragen vind je overal op het internet terug en kun je dus alvast voorbereiden. Zorg er ook voor dat je je antwoorden kan staven. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je niet alleen je sterke kanten kan benoemen, maar ook een concreet voorbeeld kan geven van een situatie waarin je deze sterktes succesvol hebt ingezet. Door hier vooraf al eens over na te denken, kan je veel vlotter antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek. En dat maakt dat weer een goede indruk …
Vragen stellen
Wanneer je gesprekspartner aan het einde van je sollicitatiegesprek vraagt of jij nog vragen hebt, is dat meestal niet louter uit beleefdheid. Het geeft je de kans om een weloverwogen kritische vraag te stellen en vooral om je interesse te tonen in het bedrijf. Bedenk dus vooraf al welke intelligente vragen je eventueel zou kunnen stellen.