De meeste mensen kijken hier toch met een bedenkelijke blik. Is dit wel veilig? Is dit verantwoord? Gek, want in Nederland bevalt 25 % van de zwangere vrouwen gewoon thuis, terwijl je hier bezorgd wordt aangekeken wanneer je vertelt dat je dit van plan bent. Nederland kent het hoogste percentage thuisbevallingen in Europa zonder noemenswaardige problemen. Is thuis bevallen dan echt zo onverantwoord?
Goede opvolging
Eerst en vooral is het een vanzelfsprekende vereiste dat je je vanaf het begin van de zwangerschap goed laat opvolgen door een gynaecoloog of zelfstandige vroedvrouw. Maandelijks op controle gaan is heel belangrijk. Wanneer je je door een zelfstandige vroedvrouw laat begeleiden, ga je ook drie keer op controle bij een gynaecoloog voor een echografie. Wens je een thuisbevalling, dan begeleiden deze vroedvrouwen je hier ook in. Volgens hen is het zeer belangrijk dat je als zwangere kiest voor de plaats en het soort bevalling waar jij je goed bij voelt.
Wanneer kan een thuisbevalling niet doorgaan?
- Wanneer de zwangere vrouw een ziekte heeft zoals diabetes, een hartziekte, of een andere aandoening.
- De bereikbaarheid: woon je op de 25ste verdieping van een appartementsgebouw of woon je werkelijk afgelegen, zodat men je niet vlot en snel naar het ziekenhuis kan voeren indien nodig.
- Wanneer er tijdens de zwangerschap complicaties optreden.
- Verwacht je een twee- of meerling, is eveneens een ziekenhuisopname aangewezen.
Wanneer is een thuisbevalling wél oke?
Er is dus een ruime marge wanneer een thuisbevalling groen licht krijgt van gynaecoloog of vroedvrouw. Vroedvrouwen ervaren dat een thuisbevalling een volkomen natuurlijke zaak en niet gevaarlijk is, op voorwaarde dat mama en baby in de buik gezond zijn en er een goede bereikbaarheid is met het ziekenhuis.
Wat zijn nu de voordelen van thuis bevallen tegenover bevallen in het ziekenhuis:
- Thuis zijn de meeste vrouwen het meest op hun gemak, zodat de hormonenstroom goed op gang kan komen en zo goede weeën creëert. De kans op een vlotte bevalling is groter. Dat gevoel ervaren de meeste vrouwen niet in een ziekenhuis.
- Bij een thuisbevalling is er ook minder kans op nabloedingen, acute sterfgevallen en de moederkoek komt vlotter mee.
- Je bent omringd door de vroedvrouw die tijd voor je maakt en na de bevalling niet snel naar de volgende moet. Je bent thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, je partner en gezin zijn in de buurt. Geen kille ziekenhuissfeer waar veel vrouwen voor terugdeinzen.
- Met de huidige coronapandemie kiezen meer en meer vrouwen om thuis te bevallen omdat ze zich in het ziekenhuis niet veilig voelen. Liever thuis bevallen dan in een mogelijke broeihaard terecht te komen.
- Doorgaans is thuis bevallen goedkoper dan bevallen in het ziekenhuis, op voorwaarde dat je bij je mutualiteiten checkt wat zij juist dekken. Ook welke zorgverstrekkers die je kiest, zijn een factor.
- Vergelijkend onderzoek wijst uit dat er geen verhoogd risico bestaat op meer sterfgevallen of complicaties tijdens de thuisbevalling. Op voorwaarde natuurlijk dat de zwangere vrouw en het kindje in de buik gezond zijn.
Nu je kan nadenken over deze beslissing, krijg je er gratis wat opvoedingstips bij!