In onze Westerse visie zijn vooral het hart en de hersenen de organen die het meeste aandacht krijgen. Er zijn immers veel aandoeningen gerelateerd aan deze organen. Eén bepaald orgaan wordt hierdoor een beetje vergeten: onze darmen
Hoe werken onze darmen juist?
Het voedsel in de maag komt in de dunne darm terecht, die zo’n 6 meter lang is! In de dunne darm wordt het voedsel verteerd en worden de voedingsstoffen opgenomen. Daarna passeert het voedsel naar de dikke darm, die zo’n 1 meter lang is. Daaraan wordt nog vocht onttrokken en wordt de massa doorgestuwd naar de endeldarm. Wanneer deze gevuld is, na doorgaans 24 uur, krijg je de aandrang om naar het toilet te gaan.
Ons tweede brein
Nee, sexy of opwindend klinkt dit allemaal niet, maar onze darmen zijn toch razend interessant: Ze werken namelijk onafhankelijk van onze hersenen, die er voortdurend signalen naar stuurt! Daarom worden de darmen “het tweede brein” genoemd. Ze hebben namelijk een eigen zenuwstelsel en ze regelen zichzelf. In onze darmen zitten zo’n half miljard zenuwcellen en maken zo’n 20 hormonen zelfstandig aan. En dus niet de hersenen, zoals we zouden denken. De hersenen en de darmen werken in een tweerichtingsverkeer. Dat is relatief nieuw, en wordt volop onderzocht. Ben je moe of voel je je opgejaagd, zullen de darmen hierop reageren. Je kan dan het letterlijk “in je broek doen van angst”, “een knoop in je maag hebben”, krampen krijgen of diarree,…. Ook de bekende “vlinders in je buik”, “het buikgevoel”,… laat ons zien dat onze darmen iets te vertellen hebben, wat het hoofd ons niet altijd vertelt!
Darmflora
In onze darmen zit een 2 kilo aan darmbacteriën: de darmflora. Deze laatste zorgen voor een goede weerstand tegen ziekmakende bacteriën. In de darmen zit 2/3 de van ons immuunsysteem gehuisvest. Een verkeerde voeding en een onregelmatige levensstijl kan onze darmflora totaal ontregelen en de verkeerde bacteriën vrij spel geven met allerlei ziekten tot gevolg. Paracelsus wist het al : “De dood huist in de darmen”! Maar laten we dit positiever verwoorden: “Gezondheid huist in de darmen”, tenminste als we er goed voor zorgen! M.a.w. we kunnen een heleboel ziekten vermijden wanneer we goed voor onze darmen zorgen. Wist je dat seretonine, het gelukshormoon, voor slechts 10 % wordt aangemaakt in onze hersenen, en voor 90 % in onze darmen! Raakt je darmflora uit balans, kan dit de regeling van de seretonine belemmeren, met angstgevoelens en depressie tot gevolg.
Waar worden onze darmen blij van?
- Een gezonde uitgebalanceerde voeding.
- Te veel suiker vermijden! Onze darmflora verzuurt ervan. Voedingsmiddelen met bitterstoffen in zijn een prachtig middel. Het bitter is een vergeten wijsheid in de voeding. Bitterstoffen houden de balans in onze darmen. Rucola, andijvie, pure chocolade, nog groene bananen, ijsbergsla, postelein, zuring, rozemarijn en venkelzaad zijn enkele toppers! Zij temperen eveneens de drang naar suiker.
- De darmen houden van regelmaat: zowel in de voeding als in je levensstijl.
- Voldoende beweging!
- Vermijd zoveel mogelijk stress. Onze darmen raken er letterlijk van “in de knoop”, waar de volksmond zijn wijsheid weer eens toont.
Genoeg water drinken, daar worden onze darmen sowieso blij van!